Kuchnia dla opornych | warsztaty i spotkania wokół jedzenia

Ideą przewodnią Kuchni dla opornych jest poszukiwanie inspiracji dla własnych eksperymentów kulinarnych. Zaproszeni goście odsłaniają ukryte w otaczającym nas świecie smaki i udowadniają, że gotowanie może być świetną przygodą. W czasach pandemii przenosimy się do sieci!

BRB-Kuchnia-2019-kafel

O cyklu:

Zmiany towarzyszące codziennym jedzeniowym rytuałom, które gwałtownie wdarły się w nasze życie w marcu 2020, skłoniły nas, by poszukać bezpiecznych miejsc na kulinarnej mapie smaków. I tak uznaliśmy, że nie ma w życiu nic bezpieczniejszego i demokratycznego, niż kanapka. Co was czeka tej wiosny? W temat kanapek wgryziemy się już z końcem lutego, gdzie wspólnie z przedstawicielami wrocławskiej gastronomii podejmiemy dyskusję o kanapkowym delivery.

Następnie odkryjemy świat serów podczas degustacji komentowanej (tak, dostarczymy je do waszych domów!), żeby już w kwietniu i maju przygotować się do dwóch pokazów kulinarnych: o wegańskim food pornie kanapkowym oraz smakowitej diecie ketogenicznej. Spotkania online tradycyjnie odbędą się w soboty o godz. 17:00 i będą transmitowane na żywo na profilu Facebook BarbaryStrefy Kultury Wrocław.

Kuratorką cyklu jest Agnieszka Szydziak, od 12 lat związana z Wrocławiem, a od 8 z tutejszą branżą gastronomiczną. W czasach studenckich pracowała z drugiej strony baru i jako kelnerka, w późniejszym okresie skupiła i wciąż rozwija się w obszarze działań PRowych i marketingowych sfokusowanych wyłącznie na branży gastronomicznej i spożywczej.

Partnerzy: TargpiastStill HungryHave a bite, Kontynuacja, Central Cafe, Monko, Wańczykówka i Folgujemy.  

Program:

2021

I semestr

27.02 | Posiłki w drodze | LIVE – dołącz do spotkania w sieci!
o kanapkowym delivery porozmawiają Anna Wróblewska (Central Cafe), Joanna Daniluk (Kontynuacja) i Marcin Gazowski (Monko)

27.03 | Skarby mlecznych rzemieślników | LIVE – dołącz do spotkania w sieci!
Komentowaną degustację serca poprowadzą Bartosz Wilczyński (promotor kulinarny) oraz Sylwester Wańczyk (dolnośląski serowar)

17.04 | Wegański food porn kanapkowy | LIVE – dołącz do spotkania w sieci!
pokaz kulinarny poprowadzi Dominika Józala 

22.05 | Nie katuj keto | LIVE – dołącz do spotkania w sieci! | formularz
Pokaz kulinarny o smakowitej diecie ketogenicznej poprowadzi ola Basaj, szefowa kuchni i właścicielka Folgujemy

Grafika, plakat powtarzający informacje wypisane powyżej

2020

II semestr

19.09 | Głos młodej gastronomii | + LIVE
o wrocławskim gastro porozmawiają Gosia Miszczuk (Oda Bistro), Mateusz Żurek (Bywa Tasting Room), Tomasz Czechowski (Młoda Polska) 

https://www.facebook.com/barbarakultura/videos/625991734766454/

10.10 | Nie tylko kamienie, trawa i fasola | + LIVE
o przejściu na dietę roślinną opowie Magdalena Jutrzenka i twórcy wegańskiego gastro 

14.11 | Niebiański świat kluch i kluseczek | LIVE
warsztaty online z lepienia poprowadzi Dominika Józala

5.12 | A może coś mocniejszego?  | ODWOŁANE
o destylatach, czyli wódkach i jej podobnych opowie Tymon Straburzyński

12.12 | Na herbacianym szlaku | LIVE
Wykład o rodzajach herbaty, pokaz ich parzenia i degustację poprowadzi Piotr Mońka 

I semestr

25.01 | Herbaciane pola Batumi
wykład o rodzajach herbaty, pokaz parzenia i degustację poprowadzi Piotr Mońka z Czajowni

15.02 | Słodkie, a zdrowe
wykład i warsztaty poprowadzi Dorota Domino z Fly me to the spoon

7.03 | Głos kobiecej gastronomii
spotkanie z przedstawicielkami wrocławskiej gastronomii i degustacja

18.04 | Co dalej z gastronomią? | spotkanie online
spotkanie w sieci | Agnieszka Szydziak rozmawia z przedstawicielami wrocławskiej gastronomii

2019

Jesień
12.10 | Siewcy fermentu
tajemnice różnych typów kiszonek odkryje Izabela Rasala

26.10 | Ile chlebów, tyle historii
o swojej pracy opowiedzą wrocławscy piekarze: Paweł Dudała, Katarzyna Kryczka i Bartłomiej Szymczyk

16.11 | Food Design: jak projektować doświadczenie smaku
warsztaty kreatywne z Agatą Kiedrowicz

7.12 | Wine Thinking
projektowanie marki wina — warsztaty kreatywne z Patrycją Nawrocką i Brandico

 

Wiosna
9.02 | W kuchni Oda Bistro

tajniki pracy w profesjonalnej kuchni zdradzi szef Adrian Bęben

16.03 | Nie taki gluten straszny, jak go malują
o przemianie ziarna w zdrowy bochenek opowie Paweł Dudała

6.04 | Mniej znaczy więcej
ideę zero waste w kuchennej teorii i praktyce przybliży Joanna Aniszczyk

11.05 | Mobilna fotografia kulinarna w praktyce
warsztat z fotografii i stylizacji kulinarnej wykonywanej smartfonami poprowadzą Monika Szeffler i Gosia Zabokrzycka

25.05 | Jak smakuje kolor? Kuchnia i zmysły
multisensoryczne warsztaty kulinarne z Agatą Kiedrowicz

BRB-Kuchnia-2019-planszaTV

2018

13.10 | Mobilna fotografia kulinarna w praktyce
warsztaty stylizacji kulinarnej | goście: Monika Szeffler, Gosia Zabokrzycka

17.11 | Nowe receptury sztuki –  kucharz artystą
rozmowa o sztuce kulinarnej i wspólne gotowanie | gość: Dorota Koczanowicz

1.12 | Foodie w social mediach
rozmowa i warsztaty o kulinariach w social mediach | goście: Karolina Milczanowska, Kati Płachecka

 

23.03 | Bogactwo kawy – warsztaty z Etno Cafe

21.04 | Mobilna fotografia kulinarna

19.05 | Jadalne chwasty

23.06 | Idźcie i kiście!