Login

Register

Login

Register

Kuchnia dla opornych | warsztaty i spotkania wokół jedzenia

Ideą przewodnią Kuchni dla opornych jest poszukiwanie inspiracji dla własnych eksperymentów kulinarnych. Zaproszeni goście odsłaniają ukryte w otaczającym nas świecie smaki i udowadniają, że gotowanie może być świetną przygodą.

BRB-Kuchnia-2019-kafel

O cyklu:

Ideą przewodnią „Kuchni dla opornych” jest inspirowanie do nowych smakowych odkryć. Tej wiosny będziemy poszukiwać nieznanego podczas spotkań z twórcami wrocławskiej gastronomii oraz warsztatów z pasjonatami specjalizującymi się w bardzo wąskich dziedzinach kulinarnych. Wszystko w myśl idei: świadomość czyni życie smaczniejszym! 

Kuratorką cyklu jest Agnieszka Szydziak, od 12 lat związana z Wrocławiem, a od 8 z tutejszą branżą gastronomiczną. W czasach studenckich pracowała z drugiej strony baru i jako kelnerka, w późniejszym okresie skupiła i wciąż rozwija się w obszarze działań PRowych i marketingowych sfokusowanych wyłącznie na branży gastronomicznej i spożywczej.

Udział w warsztatach jest bezpłatny.
Obowiązkowe zapisy rozpoczynają się na 2 tygodnie przed wydarzeniem: gotujemy@strefakultury.pl.

Partnerzy: TargpiastStill HungryHave a bite, Czajownia i Zbawcy win.

Program:

 

2020
I semestr

25.01 | Herbaciane pola Batumi
wykład o rodzajach herbaty, pokaz parzenia i degustację poprowadzi Piotr Mońka z Czajowni

15.02 | Słodkie, a zdrowe
wykład i warsztaty poprowadzi Dorota Domino z Fly me to the spoon

7.03 | Głos kobiecej gastronomii
spotkanie z przedstawicielkami wrocławskiej gastronomii i degustacja

18.04 | Winni czarodzieje 
edukacyjną degustację poprowadzi Patrycja Nawrocka z Winethinking

9.05 | Głos młodej gastronomii
spotkanie z przedstawicielami gastronomii wrocławskiej i degustacja

2019

Jesień
12.10 | Siewcy fermentu
tajemnice różnych typów kiszonek odkryje Izabela Rasala

26.10 | Ile chlebów, tyle historii
o swojej pracy opowiedzą wrocławscy piekarze: Paweł Dudała, Katarzyna Kryczka i Bartłomiej Szymczyk

16.11 | Food Design: jak projektować doświadczenie smaku
warsztaty kreatywne z Agatą Kiedrowicz

7.12 | Wine Thinking
projektowanie marki wina — warsztaty kreatywne z Patrycją Nawrocką i Brandico

 

Wiosna
9.02 | W kuchni Oda Bistro

tajniki pracy w profesjonalnej kuchni zdradzi szef Adrian Bęben

16.03 | Nie taki gluten straszny, jak go malują
o przemianie ziarna w zdrowy bochenek opowie Paweł Dudała

6.04 | Mniej znaczy więcej
ideę zero waste w kuchennej teorii i praktyce przybliży Joanna Aniszczyk

11.05 | Mobilna fotografia kulinarna w praktyce
warsztat z fotografii i stylizacji kulinarnej wykonywanej smartfonami poprowadzą Monika Szeffler i Gosia Zabokrzycka

25.05 | Jak smakuje kolor? Kuchnia i zmysły
multisensoryczne warsztaty kulinarne z Agatą Kiedrowicz

BRB-Kuchnia-2019-planszaTV

2018

13.10 | Mobilna fotografia kulinarna w praktyce
warsztaty stylizacji kulinarnej | goście: Monika Szeffler, Gosia Zabokrzycka

17.11 | Nowe receptury sztuki –  kucharz artystą
rozmowa o sztuce kulinarnej i wspólne gotowanie | gość: Dorota Koczanowicz

1.12 | Foodie w social mediach
rozmowa i warsztaty o kulinariach w social mediach | goście: Karolina Milczanowska, Kati Płachecka

 

23.03 | Bogactwo kawy – warsztaty z Etno Cafe

21.04 | Mobilna fotografia kulinarna

19.05 | Jadalne chwasty

23.06 | Idźcie i kiście!

p:14217