3.06.2020 Środa

Niemarnowanie na żądanie. Wspólnie projektujemy warsztat wokół „less waste”!

Osiedlowa inicjatywa "Karłowice gotują - się" wraca w nowym wydaniu! W kolejnej edycji Mikrograntów ze świeżym i ekologicznym pomysłem jak radzić sobie z nadmiarem jedzenia i nie tylko, będzie z nami propagatorka stylu „less waste” - Aleksndra Bolek. Wspólnie zaczynamy zbiórkę najbardziej interesujących dla Was zagadnień wokół niemarnowania.

Tylko kromka chleba.
Tylko zwiędła marchewka.
Tylko brązowy banan.
Tylko dżem na dnie słoika.

Niby niedużo, ale jednak wyrzucamy. Zwłaszcza teraz, gdy zapasy ryżu, fasoli i ziemniaków zrobione mamy na jeszcze kilka dobrych miesięcy pandemii, a warzywniaki kuszą już nowalijkami, które chcemy codziennie próbować i smakować na świeżo. Co więc zrobić z jedzeniem, którego mamy za dużo, albo które nam zalega w lodówce i szafkach? Jak fajnie wykorzystać je do ostatniego kawałka? Wspólnie zaczynamy szukanie idealnego jedzeniowego „zero waste zen”.

Warsztaty w duchu less waste

Z pomocą przychodzą Karłowice gotują - się w swoim nowym projekcie „Światło w lodówce, czyli Karłowice gotują się do niemarnowania". Aleksandra Bolek dzięki warsztatom na żywo oraz specjalnemu wideo tutorialowi z najciekawszymi tematami wokół szukania drogi do codziennego życia w duchu „less waste” pomoże odnaleźć się nam w gąszczu zagadnień. W obliczu globalnego problemu marnowania jedzenia postaramy się w przystępny sposób pokazać jak wyrzucać mniej i maksymalnie wykorzystywać wszystko to, co trafia do naszego sklepowego koszyka.

Zanim spotkamy się na żywo, na warsztatach w dwóch lokalizacjach na Karłowicach i Różance (w Międzypokoleniowum Centrum Aktywności, przy Al. Kasprowicza 46 oraz w salce na Parafia pw. Odkupiciela Świata przy ul. Macedońskiej 2), zaczynamy akcję wspólnego tworzenia warsztatu
„Niemarnowanie na żądanie"
- cyklu kulinarnych filmów odpowiadających na Wasze potrzeby dzielenia się i pogłębiania wiedzy o „less waste”. Wy zadajecie nam pytania odnośnie wykorzystania smakołyków drugiej świeżości z Waszych kuchni, a my podpowiadamy możliwości zużycia zapasów i resztek w lodówce aż do przysłowiowego "światła"!

Kto pyta nie błądzi

Z jakimi codziennymi dylematami spotykacie się w swojej kuchni, co jest dla Was najważniejsze przy Waszym praktykowaniu „less waste”, jakie macie wskazówki dla innych, którymi chcecie się podzielić na większą skalę? Dajcie nam znać z czym macie problem, jakich inspiracji szukacie w niemarnowaniu w kuchni, a Karłowice gotują - się przygotują video z pomysłami na wykorzystanie resztek (i nie tylko!).

Zapytania i tematy do filmów zbieramy mailowo na adres: bolek.aleksandra@gmail.com oraz na wydarzeniu na FB Światło w lodówce - niemarnowanie na żądanie.

Wasze zapytania zbieramy do 15 czerwca. Wszystkie skrupulatnie zbierzemy, liderka Aleksandra Bolek spróbuje na nie odpowiedzieć i w lipcu oraz sierpniu pokażemy wam filmiki - jako odpowiedzi dla Was.

Jesteśmy ciekawi Waszych wyzwań!

A jesienią spotkamy się też na dwóch warsztatach kulinarnych “Czerstwe” oraz “Zwiędłe”, czeka nas także spotkanie, na którym przygotujemy domową chemią w wersji eko - więcej informacji wkrótce! A na dokładkę - po zakończeniu projektu - możecie spodziewać się edukacyjnej broszury podsumowującej przebieg i tematykę warsztatów.

Partnerami projektu są: Park Karłowice, Kurier Karłowicki, Rada Osiedla Karłowice – Różanka, Wielopokoleniowe Centrum Aktywności

Projekt realizowany w ramach Edycji 22. Programu Mikrogranty

- Czytaj także

Polecamy

Zobacz więcej