Tylko kromka chleba.
Tylko zwiędła marchewka.
Tylko brązowy banan.
Tylko dżem na dnie słoika.
Niby niedużo, ale jednak wyrzucamy. Zwłaszcza teraz, gdy zapasy ryżu, fasoli i ziemniaków zrobione mamy na jeszcze kilka dobrych miesięcy pandemii, a warzywniaki kuszą już nowalijkami, które chcemy codziennie próbować i smakować na świeżo. Co więc zrobić z jedzeniem, którego mamy za dużo, albo które nam zalega w lodówce i szafkach? Jak fajnie wykorzystać je do ostatniego kawałka? Wspólnie zaczynamy szukanie idealnego jedzeniowego „zero waste zen”.
Warsztaty w duchu less waste
Z pomocą przychodzą Karłowice gotują - się w swoim nowym projekcie „Światło w lodówce, czyli Karłowice gotują się do niemarnowania". Aleksandra Bolek dzięki warsztatom na żywo oraz specjalnemu wideo tutorialowi z najciekawszymi tematami wokół szukania drogi do codziennego życia w duchu „less waste” pomoże odnaleźć się nam w gąszczu zagadnień. W obliczu globalnego problemu marnowania jedzenia postaramy się w przystępny sposób pokazać jak wyrzucać mniej i maksymalnie wykorzystywać wszystko to, co trafia do naszego sklepowego koszyka.
Zanim spotkamy się na żywo, na warsztatach w dwóch lokalizacjach na Karłowicach i Różance (w Międzypokoleniowum Centrum Aktywności, przy Al. Kasprowicza 46 oraz w salce na Parafia pw. Odkupiciela Świata przy ul. Macedońskiej 2), zaczynamy akcję wspólnego tworzenia warsztatu
„Niemarnowanie na żądanie" - cyklu kulinarnych filmów odpowiadających na Wasze potrzeby dzielenia się i pogłębiania wiedzy o „less waste”. Wy zadajecie nam pytania odnośnie wykorzystania smakołyków drugiej świeżości z Waszych kuchni, a my podpowiadamy możliwości zużycia zapasów i resztek w lodówce aż do przysłowiowego "światła"!
Kto pyta nie błądzi
Z jakimi codziennymi dylematami spotykacie się w swojej kuchni, co jest dla Was najważniejsze przy Waszym praktykowaniu „less waste”, jakie macie wskazówki dla innych, którymi chcecie się podzielić na większą skalę? Dajcie nam znać z czym macie problem, jakich inspiracji szukacie w niemarnowaniu w kuchni, a Karłowice gotują - się przygotują video z pomysłami na wykorzystanie resztek (i nie tylko!).
Zapytania i tematy do filmów zbieramy mailowo na adres: bolek.aleksandra@gmail.com oraz na wydarzeniu na FB Światło w lodówce - niemarnowanie na żądanie.
Wasze zapytania zbieramy do 15 czerwca. Wszystkie skrupulatnie zbierzemy, liderka Aleksandra Bolek spróbuje na nie odpowiedzieć i w lipcu oraz sierpniu pokażemy wam filmiki - jako odpowiedzi dla Was.
Jesteśmy ciekawi Waszych wyzwań!
A jesienią spotkamy się też na dwóch warsztatach kulinarnych “Czerstwe” oraz “Zwiędłe”, czeka nas także spotkanie, na którym przygotujemy domową chemią w wersji eko - więcej informacji wkrótce! A na dokładkę - po zakończeniu projektu - możecie spodziewać się edukacyjnej broszury podsumowującej przebieg i tematykę warsztatów.
Partnerami projektu są: Park Karłowice, Kurier Karłowicki, Rada Osiedla Karłowice – Różanka, Wielopokoleniowe Centrum Aktywności