2.11.2019 Sobota

Od rzodkiewek po cytryny, czyli jesienne kiszenie z seniorkami

Czosnek, buraki, kalafior, czerwona kapusta, rzodkiewki, a nawet jabłka i cytryny – „Aktywne Seniorki z Nadodrza” udowodnią, że kisić można prawie wszystko! Jesienne spotkania warsztatowe będą świetną okazją, by poznać mniej popularne, a równie smaczne kiszonki.

Mimo, że ta forma przetwarzania jedzenia jest w Polsce bardzo popularna, to najczęściej w słoikach lądują kapusta i ogórki. „Aktywne seniorki z Nadodrza” kiszeniem przeróżnych owoców i warzyw zajmują się od wielu lat (jeszcze zanim stało się to tak modne), a teraz chcą się podzielić swoją wiedzą i umiejętnościami.

– „Pragniemy rozpowszechnić wśród mieszkańców i mieszkanek zapomniane i mniej popularne kiszonki. Zarówno ja, jak i moje koleżanki chcemy podzielić się wieloletnim doświadczeniem, wiedzą  i umiejętnościami, pokazać  bogactwo smaków i rodzaje kiszonek. Na targach ekologicznych słoiczki z kiszonymi warzywami czy owocami kosztują bardzo dużo, a jest to przecież bardzo łatwe do przygotowania!” – mówi Jadwiga Gałęcka, liderka projektu.

Warsztaty będą także świetną okazją do rozmów, wymiany przepisów oraz spotkań z  pasjonatami i pasjonatkami kulinariów. Pomysłodawczynie projektu planują także zebrać od uczestników i uczestniczek ich receptury, by dzielić się nimi dalej oraz umieścić je w specjalnej broszurce z kiszonkami.

Zajęcia w projekcie „Kiszenie z seniorkami, czyli aktywne babcie z Nadodrza nauczą Cię co i jak ukisić” odbywać się będą w czwartki (od 7 listopada do 12 grudnia) oraz w dwie listopadowe soboty (16 i 23 listopada). Wszystkie spotkania zaplanowano w HART Hostel&Art, ul. Ludwika Rydygiera 25a.

Liczba miejsc na warsztaty jest ograniczona – zapisy mailowe obowiązują na każde spotkanie: kiszeniezseniorkami@gmail.com. W treści maila wpisujcie datę spotkania, w którym chcecie uczestniczyć!

Na warsztaty zapraszamy ze swoimi pustymi słoikami z nakrętką.

Kiszenie z seniorkami – harmonogram

7.11, 17:00 (czwartek) | rzodkiewki
14.11, 17.00  (czwartek) | kapusta biała, marchewka, papryka, jabłko
16.11, 12:00 (sobota) | kapusta czerwona, jabłko, buraki
21.11, 17:00 (czwartek) | cytryny
23.11, 12:00 (sobota) | kalafior, fasolka, seler naciowy, brukselka
28.11, 17:00 (czwartek) | kapusta czerwona z burakami
5.12, 17:00 (czwartek) | kalafior, burak, jabłka 
12.12, 17:00 (czwartek) | buraki

Partner: HART Hostel&Art
Projekt realizowany jest w ramach Edycji 21. Programu Mikrogranty.

Do zobaczenia na Nadodrzu!

Więcej informacji o inicjatywach współorganizowanych w ramach Mikrograntów: www.facebook.com/mikrogranty i www.strefakultury.pl/mikrogranty

- Czytaj także

Polecamy

Zobacz więcej