19.08.2021 Czwartek

Ruszamy w kulinarną podróż po świecie!

Syria, Tajlandia, Japonia, a nawet Meksyk – w najbliższych miesiącach nie ruszając się z Wrocławia odwiedzimy odległe zakątki świata! Jak to możliwe? Wszystko dzięki projektowi „Rozsmakuj się w Psim Polu”, czyli ośmiu spotkaniom podróżniczo-kulinarnym, podczas których poznamy przepyszne dania kuchni z różnych części globu.

Autorka projektu, Marta Morawska, we wrześniu i październiku zaprasza mieszkanki i mieszkańców Psiego Pola na kulinarną podróż po świecie. W ramach swoich działań zaplanowała osiem kreatywnych warsztatów podróżniczo-kulinarnych, w których realizacje chce aktywnie zaangażować przedstawicieli_ki mniejszości narodowych oraz migrantów_ki, zamieszkujących osiedle.

Na spotkaniach w Starej Piekarni (ul. Bolesława Krzywoustego 310a) wspólnie poznamy przepisy i przygotujemy osiem potraw z Polski, Syrii, Tajlandii, Meksyku, Japonii, Ukrainy i Indii , a także dowiemy się wielu ciekawostek związanych z kuchnią i kulturą tych krajów. A jakie smakowitości pojawią się już wkrótce na psiepolańskich stołach?

Tajski street food, ryżowe kanapki i serowe placuszki

Nie ruszając się z osiedla odwiedzimy (i to dwukrotnie) tajską kuchnię! Wspólnie poznamy przepisy na stworzenie wyśmienitego street foodu rodem z Tajlandii, czyli przyrządzanego na bazie makaronu i warzyw pad thaia oraz nauczymy się przygotowywać ryżowy deser zwany mango sticky rice. Ryż będzie też podstawą kulinarnej wyprawy do Japonii, gdzie dowiemy się, jak zrobić onigiri. To kultowe nadziewane ryżowe kulki, które japońskie mamy przygotowują swoim pociechom do szkoły, a miłośnicy pieszych wędrówek zabierają na drogę, jako praktyczną, pożywną przekąskę. Wszystko wskazuje na to, że od tej jesieni stanie się to też przysmakiem mieszkańców i mieszkanek Psiego Pola!

Na zajęciach nie zabraknie też przepisów na syrniki, czyli smakowite placuszki z białego sera rodem z Ukrainy oraz już dziś bardzo popularne meksykańskie tacos i syryjski falafel. Dowiemy się również jak powinno wyglądać przygotowanie wegetariańskiego dania rodem z Indii, czyli paneer tikka masala oraz kultowej polskiej sałatki śledziowej.

W październiku przełamiemy też kulinarne spotkania – wszystko dzięki organizowanym w Centrum Aktywności Lokalnej Psie Pole-Zawidawie warsztatom stolarskim, na których stworzymy autorskie podkładki pod kubki! Dodatkowo, na zakończenie światowych podróży powstanie również broszura zbierająca najciekawsze przepisy.

Udział w zajęciach jest oczywiście bezpłatny, liczba miejsc ograniczona. Kontakt pod mailem: PsiePole.rozsmakujsie@gmail.com

Regulamin wydarzenia dostępny jest TUTAJ

Zapisy prowadzone będą przez formularz zgłoszeniowy dostępny w podanych niżej terminach w wydarzeniu na portalu Facebook oraz na www: strefakultury.pl/project/rozsmakuj-sie-w-psim-polu/

Harmonogram wydarzeń

  • 2.09, 17:00–19:00 | Przedwojenny Wrocław – Breslau – Sałatka śledziowa | zapisy od 19.08 TUTAJ
  • 9.09, 17:00–19:00 | Na Bliskim Wschodzie – Falafel | zapisy od 19.08 TUTAJ
  • 16.09, 17:00–19:00 | W kraju uśmiechu – Pad thai | zapisy od 2.09 TUTAJ
  • 23.09, 17:00–19:00 | Na nocnym targu – Mango sticky rice | zapisy od 2.09 TUTAJ
  • 30.09, 17:00–19:00 | W kraju długowieczności – Japońska przekąska Onigiri | zapisy od 16.09
  • 7.10, 17:00–19:00 | Meksyk od wybrzeża do wybrzeża – Tacos | zapisy od 16.09
  • 14.10, 17:00–19:00 | W największej demokracji świata – Paneer tikka masala | zapisy od 30.09
  • 21.10, 17:00–19:00 | Syrniki ze Wschodu | Syrniki | zapisy od 30.09

Miejsce: Stara Piekarnia, (ul. Bolesława Krzywoustego 310a)

  • 12.10, 17:00–19:00 | Warsztat stolarski – drewniane podkładki pod kubki | zapisy od 28.09

Miejsce: CAL Psie Pole-Zawidawie (ul. Kiełczowska 43/6)

Do zobaczenia przy stole!

Partnerami projektu są: Fundacja Opieka i Troska, Stara Piekarnia, Centrum Aktywności Lokalnej Psie Pole-Zawidawie, Centrum Rozwoju i Aktywności dzieci i młodzieży “Klub na Psiaku

Projekt organizowany jest w ramach Edycji 26. Mikrograntów.

- Czytaj także

Polecamy

Zobacz więcej