Kiszenie z seniorkami, czyli aktywne babcie z Nadodrza nauczą Cię co i jak ukisić

Czosnek, buraki, kalafior, czerwona kapusta, rzodkiewki, a nawet jabłka i cytryny – „Aktywne Seniorki z Nadodrza” udowodniły tej jesieni, że kisić można prawie wszystko! Spotkania warsztatowe były świetną okazją, by poznać mniej popularne, a równie smaczne kiszonki.

Mimo, że ta forma przetwarzania jedzenia jest w Polsce bardzo popularna, to najczęściej w słoikach lądują kapusta i ogórki. „Aktywne seniorki z Nadodrza” kiszeniem przeróżnych owoców i warzyw zajmują się od wielu lat (jeszcze zanim stało się to tak modne), a teraz chcą się podzielić swoją wiedzą i umiejętnościami.

– „Pragniemy rozpowszechnić wśród mieszkańców i mieszkanek zapomniane i mniej popularne kiszonki. Zarówno ja, jak i moje koleżanki chcemy podzielić się wieloletnim doświadczeniem, wiedzą  i umiejętnościami, pokazać  bogactwo smaków i rodzaje kiszonek. Na targach ekologicznych słoiczki z kiszonymi warzywami czy owocami kosztują bardzo dużo, a jest to przecież bardzo łatwe do przygotowania!” – mówi Jadwiga Gałęcka, liderka projektu.

Warsztaty były świetną okazją do rozmów, wymiany przepisów oraz spotkań z  pasjonatami i pasjonatkami kulinariów. Receptury na kiszone buraki, rzodkiewki, sałatki oraz inne smakołyki znajdziecie BROSZURZE

Kisiliśmy: 

7.11, 17:00 (czwartek) | rzodkiewki

14.11, 17.00  (czwartek) | kapusta biała, marchewka, papryka, jabłko

16.11, 12:00 (sobota) | kapusta czerwona, jabłko, buraki

21.11, 17:00 (czwartek) | cytryny

23.11 | 12:00 (sobota) | kalafior, fasolka, seler naciowy, brukselka

28.11 | 17:00 (czwartek) | kapusta czerwona z burakami

5.12 | 17:00 (czwartek) | kalafior, burak, jabłka 

12.12 | 17:00 (czwartek) | buraki

 

Partner: HART Hostel&Art

Projekt zrealizowany w ramach Edycji 21. Programu Mikrogranty