Czosnek, buraki, kalafior, czerwona kapusta, rzodkiewki, a nawet jabłka i cytryny – „Aktywne Seniorki z Nadodrza” udowodniły tej jesieni, że kisić można prawie wszystko! Spotkania warsztatowe były świetną okazją, by poznać mniej popularne, a równie smaczne kiszonki.
Mimo, że ta forma przetwarzania jedzenia jest w Polsce bardzo popularna, to najczęściej w słoikach lądują kapusta i ogórki. „Aktywne seniorki z Nadodrza” kiszeniem przeróżnych owoców i warzyw zajmują się od wielu lat (jeszcze zanim stało się to tak modne), a teraz chcą się podzielić swoją wiedzą i umiejętnościami.
– „Pragniemy rozpowszechnić wśród mieszkańców i mieszkanek zapomniane i mniej popularne kiszonki. Zarówno ja, jak i moje koleżanki chcemy podzielić się wieloletnim doświadczeniem, wiedzą i umiejętnościami, pokazać bogactwo smaków i rodzaje kiszonek. Na targach ekologicznych słoiczki z kiszonymi warzywami czy owocami kosztują bardzo dużo, a jest to przecież bardzo łatwe do przygotowania!” – mówi Jadwiga Gałęcka, liderka projektu.
Warsztaty były świetną okazją do rozmów, wymiany przepisów oraz spotkań z pasjonatami i pasjonatkami kulinariów. Receptury na kiszone buraki, rzodkiewki, sałatki oraz inne smakołyki znajdziecie BROSZURZE
Kisiliśmy:
7.11, 17:00 (czwartek) | rzodkiewki
14.11, 17.00 (czwartek) | kapusta biała, marchewka, papryka, jabłko
16.11, 12:00 (sobota) | kapusta czerwona, jabłko, buraki
21.11, 17:00 (czwartek) | cytryny
23.11 | 12:00 (sobota) | kalafior, fasolka, seler naciowy, brukselka
28.11 | 17:00 (czwartek) | kapusta czerwona z burakami
5.12 | 17:00 (czwartek) | kalafior, burak, jabłka
12.12 | 17:00 (czwartek) | buraki
Partner: HART Hostel&Art
Projekt zrealizowany w ramach Edycji 21. Programu Mikrogranty