Poznaj kulturę sąsiada: Hiszpania

Katarzyna Krzysztyniak, w ramach swojej inicjatywy, sprowadziła na Przedmieście Oławskie iberyjskie słońce i zachęciła lokalną społeczność do wspólnych działań kojarzonych z Hiszpanią. W trzy grudniowe wieczory odbyły się warsztaty online z cyklu "Poznaj kulturę sąsiada: Hiszpania": kulinarne, rytmiczne, taneczne, a także koncert. Pomysł na ich zorganizowanie był wynikiem pandemicznych akcji pomocowych, dzięki którym inicjatorka lepiej poznała osiedle, także jego „ciemniejsze” strony, w których objawiała się ksenofobia i rasizm. Działania projektowe umożliwiły zaprezentowanie kultury innego kraju w przystępnej formie. Pozwoliły na spotkanie uczestników i uczestniczek z  utalentowaną tancerką, gitarzystą flamenco oraz kucharzem- podróżnikiem.

Cykl warsztatów zwieńczył koncert flamenco, transmitowany na żywo z Impartu, z utworami w wykonaniu tria: Borja Soto (Hiszpania, śpiew), Rainera Maria Nero (Austria, gitara) i Anny Mendak „Samira” (Polska, taniec).

A co wydarzyło się w trakcie spotkań warsztatowych?

I W trakcie spotkania "KUCHNIA, czyli warsztaty kulinarne" z Adrianem Stojewskim wspólnie przygotowywaliśmy trzydaniowy obiad:
- na przystawkę Gazpacho andaluzyjskie - orzeźwiający chłodnik warzywny z Andaluzji
- danie główne to Paella de mariscos - walencjańska potrawa z ryżu z owocami morza, serwowana wraz ze śródziemnomorskim sosem aioli
- na deser przygotujemy Crema catalana - aromatyczny kataloński deser z karmelizowanym cukrem trzcinowym

Jeśli chcecie powtórzyć te dania na własną rękę - do gotowania przygotujcie:
Przystawka: Gazpacho andaluzyjskie - orzeźwiający chłodnik warzywny z Andaluzji
Składniki dla 4 osób
* 5 dużych dojrzałych pomidorów (1 kg)
* 1⁄2 czerwonej papryki
* 1 ogórek
* 1 kromka czerstwego chleba
* 1 mała cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1⁄2 łyżeczki octu winnego ­najlepiej z jerez (cherry)
* sól i pieprz
* 3 łyżki oliwy z oliwek (extra virgen)
* 1⁄4 szklanki przegotowanej wody
Danie główne: Paella de mariscos - walencjańska potrawa z ryżu z owocami morza, serwowana wraz ze śródziemnomorskim sosem aioli
Składniki dla 4 osób
* 400 gryżu Bomba
* ½ czerwonej papryki
* 2 dojrzałe pomidory
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* Oliwa z oliwek
* sól
* 2 litry wody
* 0,15 g szafranu
* 200g ryby do bulionu
* 250 g małży
* 150 g pierścieni z kalmarów
* 150 g krewetek
* 150 g langustynek
* 1 papryka suszona Ñora
* 1 łyżka papryki w proszku wędzona
Deser: Crema catalana - aromatyczny kataloński deser z karmelizowanym cukrem trzcinowym
Składniki dla 4 osób
* 1 litr mleka
* 4 żółtka jaj
* 40 g mąki kukurydzianej
* skórka z 1 cytryny
* laska cynamonu
* 200 g cukru białego
* 50 g cukru trzcinowego

 

II Drugie warsztaty "RYTMY, czyli warsztaty muzyczne i rytmiczne”, pozwoliły nam na spotkanie z Hiszpanem - Borją Soto, który mieszka we Wrocławiu, tu tworzy i tu założył własny zespół Los Duendes. Borja wywodzi się ze środowiska flamenco, śpiewa i gra na cajonie, bazując na dość skomplikowanych rytmach flamenco, pokazał jak ważny w naszym życiu jest rytm. Pracowaliśmy tylko własnym ciałem, co podniosło świadomość ciała i zwiększyło poczucie rytmu.

 

III Trzecie warsztaty "TANIEC, czyli warsztaty flamenco” były okazją do spotkania się z tancerką – Anną Mendak, która przybliżyła nam historię tego tańca, zapoznała z techniką oraz nauczyła podstawowych kroków i ruchów.

 

Projekt realizowany był w ramach Edycji 24. Programu Mikrogranty.