Rozsmakuj się w Psim Polu

Syria, Tajlandia, Japonia, a nawet Meksyk –  we wrześniu i październiku nie ruszając się z Wrocławia odwiedzaliśmy odległe zakątki świata! Jak to możliwe? Wszystko dzięki projektowi „Rozsmakuj się w Psim Polu”, czyli ośmiu spotkaniom podróżniczo-kulinarnym, podczas których poznawalismy przepyszne dania kuchni z różnych części globu.

Autorka projektu, Marta Morawska, we wrześniu i październiku zapraszała mieszkanki i mieszkańców Psiego Pola na kulinarną podróż po świecie. W ramach swoich działań zaplanowała osiem kreatywnych warsztatów podróżniczo-kulinarnych, w których realizację aktywnie zaangażowała również przedstawicieli_ki mniejszości narodowych oraz migrantów_ki, zamieszkujących osiedle.

Na spotkaniach w Starej Piekarni (ul. Bolesława Krzywoustego 310a) wspólnie poznawaliśmy przepisy i przygotowywaliśmy osiem potraw z Polski, Syrii, Tajlandii, Meksyku, Japonii, Ukrainy i Indii , a także dowiadywaliśmy się wielu ciekawostek związanych z kuchnią i kulturą tych krajów. 

Tajski street food, ryżowe kanapki i serowe placuszki

Nie ruszając się z osiedla odwiedziliśmy (i to dwukrotnie) tajską kuchnię! Wspólnie poznaliśmy przepisy na stworzenie wyśmienitego street foodu rodem z Tajlandii, czyli przyrządzanego na bazie makaronu i warzyw pad thaia oraz nauczyliśmy się przygotowywać ryżowy deser zwany mango sticky rice. Ryż był też podstawą kulinarnej wyprawy do Japonii, gdzie dowiedzieliśmy się, jak zrobić onigiri. To kultowe nadziewane ryżowe kulki, które japońskie mamy przygotowują swoim pociechom do szkoły, a miłośnicy pieszych wędrówek zabierają na drogę, jako praktyczną, pożywną przekąskę. 

Na zajęciach nie zabrakło też przepisów na syrniki, czyli smakowite placuszki z białego sera rodem z Ukrainy oraz już dziś bardzo popularne meksykańskie tacos i syryjski falafel. Dowiedzieliśmy się również jak powinno wyglądać przygotowanie wegetariańskiego dania rodem z Indii, czyli paneer tikka masala oraz kultowej polskiej sałatki śledziowej.

W październiku przełamaliśmy też kulinarne spotkania – wszystko dzięki organizowanym w Centrum Aktywności Lokalnej Psie Pole-Zawidawie warsztatom stolarskim, na których tworzyliśmy autorskie podkładki pod kubki!

Dodatkowo, na zakończenie światowych podróży powstała również broszura zbierająca najciekawsze przepisy.

Znajdziecie ją TUTAJ.

Kontakt z inicjatorką projektu pod mailem: PsiePole.rozsmakujsie@gmail.com

Regulamin wydarzenia TUTAJ: https://bit.ly/RozsmakujSiePP-regulamin

 

Harmonogram minionych wydarzeń wyglądał tak:

  • 2.09, 17:00–19:00 | Przedwojenny Wrocław – Breslau – Sałatka śledziowa 
  • 9.09, 17:00–19:00 | Na Bliskim Wschodzie – Falafel 
  • 16.09, 17:00–19:00 | W kraju uśmiechu – Pad thai 
  • 23.09, 17:00–19:00 | Na nocnym targu – Mango sticky rice 
  • 30.09, 17:00–19:00 | W kraju długowieczności - Japońska przekąska Onigiri 
  • 7.10, 17:00–19:00 | Meksyk od wybrzeża do wybrzeża – Tacos
  • 14.10, 17:00–19:00 | W największej demokracji świata – Paneer tikka masala
  • 21.10, 17:00–19:00 | Syrniki ze Wschodu | Syrniki

Miejsce: Stara Piekarnia, (ul. Bolesława Krzywoustego 310a)

  • 12.10, 17:00–19:00 | Warsztat stolarski – drewniane podkładki pod kubki 

Miejsce: CAL Psie Pole-Zawidawie (ul. Kiełczowska 43/6)

Partnerami projektu byli: Fundacja Opieka i Troska, Stara Piekarnia, Centrum Aktywności Lokalnej Psie Pole-Zawidawie, Centrum Rozwoju i Aktywności dzieci i młodzieży “Klub na Psiaku

Projekt realizowany w ramach Edycji 26. Programu Mikrogranty