Na pierwszym po zimowej przerwie wykładzie poznamy najważniejsze gatunki i metody uprawy ziół w warunkach domowych. Dowiemy się też jak w prosty i skuteczny sposób wyhodować te pachnące rośliny.
Wykorzystanie ziół w kuchni staje się coraz bardziej popularne. Obok suszonych, wciąż zwiększa się oferta tych świeżych – uprawianych w doniczkach, które często znajdują miejsce na balkonach i parapetach naszych mieszkań. Na pierwszym w tym roku wykładzie poznamy najważniejsze gatunki i metody uprawy ziół w warunkach domowych. Dowiemy się też jak w prosty i skuteczny sposób wyhodować te pachnące rośliny. Dodatkowo poznamy nietypowe przepisy na ich wykorzystanie w kuchni.
Akademia Miejskiego Ogrodnika to cykl spotkań wokół tematów roślinnych. Podczas zajęć poznajemy podstawowe zagadnienia z zakresu doboru roślin, chorób i szkodników roślin ozdobnych, projektowania przydomowych rabat czy wykonywania kompozycji florystycznych. Na spotkaniach dzielimy się sadzonkami, nasionami i sposobami na obłaskawienie ulubionych roślin. Część teoretyczna często wsparta jest warsztatem, który dopełnia i rozwija każde spotkanie. Umiejętności do pracy z roślinami nie są konieczne.
Spotkania prowadzi Filip Marek – ogrodnik, florysta, nauczyciel. Wykłada rośliny ozdobne i florystykę we Wrocławiu, Opolu i Poznaniu. Specjalizuje się w roślinnych scenografiach, aranżacjach wnętrz i nasadzeniach miejskich. Współpracuje z najważniejszymi polskimi projektantami mody.