24.03.2018 Sobota

Kuchnia dla opornych: Bogactwo świata kawy – warsztaty z Etno Cafe

Organizator: Strefa Kultury Wrocław
Data: 24.03.2018
Godzina: 17:00
Wstęp: wolny
Cena biletu: Wstęp wolny
zapisy: gotujemy@strefakultury.pl
Miejsce wydarzenia: Barbara
ul. Świdnicka 8B
Dodaj do kalendarza
  zobacz na mapie

Kiedy:
marzec 24, 2018@5:00 pm – 8:00 pm
2018-03-24T17:00:00+01:00
2018-03-24T20:00:00+01:00

Zapraszamy na kolejne spotkanie cyklu Kuchnia dla opornych. Tym razem, wraz z Etno Cafe, udamy się na wyprawę od zielonego ziarna po kubek kawy w naszych dłoniach. Dowiemy się, skąd importowana jest kawa, jak wygląda proces palenia, a przede wszystkim nauczymy się zaparzać ją metodami, które swobodnie możemy zastosować w domu. Poznamy też wskazówki, które pozwolą osiągnąć oczekiwane aromaty z poszczególnych ziaren.

Po spotkaniu otworzy się przed nami spektrum możliwości smakowych kawy i sposoby jej przygotowywania. Niczym bariści będziemy mogli przenieść smaki znane z kawiarni do własnego domu, bez zastanawiania się nad różnicą między kawą przelewową a espresso. Mielenie kawy tuż przed jej zaparzeniem będzie codziennością, a wyrażenia takie jak preinfuzja, tamper, portafilter wejdą do naszego codziennego słownika.

Współorganizatorem warsztatów jest Etno Cafe – wrocławska palarnia kawy i najemca części gastronomicznej w Barbarze. Szkolenie poprowadzi Karol Przesmycki, trener regionalny Etno Cafe, od kilkunastu lat zawodowo związany ze światem kawy. Na co dzień edukuje baristów, przy wyjątkowych okazjach zamienia się też w przewodnika po świecie kawy dla amatorów.

Kuchnia dla opornych to cykl spotkań warsztatowych, których ideą przewodnią jest poszukiwanie inspiracji dla własnych eksperymentów kulinarnych. Zaproszeni goście odsłonią ukryte w otaczającym nas świecie smaki, które często związane są z wieloma codziennymi czynnościami. Podczas zajęć podzielonych na część teoretyczną i praktyczną, dowiemy się też o tym, jak świadomiej rozwijać zmysły, gdzie szukać wiedzy i jak sprawniej działać w swojej domowej kuchni. Kuratorką cyklu jest Agnieszka Szydziak – redaktorka naczelna Have a Bite Wrocław, współpracuje z magazynami kulinarnymi z całej Polski, a także prowadzi mikroagencję Still Hungry.

Udział w warsztatach jest bezpłatny, obowiązują zapisy: gotujemy@strefakultury.pl

- Czytaj także

Polecamy

Zobacz więcej