Zapraszamy na kolejne spotkanie cyklu Kuchnia dla opornych. Tym razem, wraz z Etno Cafe, udamy się na wyprawę od zielonego ziarna po kubek kawy w naszych dłoniach. Dowiemy się, skąd importowana jest kawa, jak wygląda proces palenia, a przede wszystkim nauczymy się zaparzać ją metodami, które swobodnie możemy zastosować w domu. Poznamy też wskazówki, które pozwolą osiągnąć oczekiwane aromaty z poszczególnych ziaren.
Po spotkaniu otworzy się przed nami spektrum możliwości smakowych kawy i sposoby jej przygotowywania. Niczym bariści będziemy mogli przenieść smaki znane z kawiarni do własnego domu, bez zastanawiania się nad różnicą między kawą przelewową a espresso. Mielenie kawy tuż przed jej zaparzeniem będzie codziennością, a wyrażenia takie jak preinfuzja, tamper, portafilter wejdą do naszego codziennego słownika.
Współorganizatorem warsztatów jest Etno Cafe – wrocławska palarnia kawy i najemca części gastronomicznej w Barbarze. Szkolenie poprowadzi Karol Przesmycki, trener regionalny Etno Cafe, od kilkunastu lat zawodowo związany ze światem kawy. Na co dzień edukuje baristów, przy wyjątkowych okazjach zamienia się też w przewodnika po świecie kawy dla amatorów.
Kuchnia dla opornych to cykl spotkań warsztatowych, których ideą przewodnią jest poszukiwanie inspiracji dla własnych eksperymentów kulinarnych. Zaproszeni goście odsłonią ukryte w otaczającym nas świecie smaki, które często związane są z wieloma codziennymi czynnościami. Podczas zajęć podzielonych na część teoretyczną i praktyczną, dowiemy się też o tym, jak świadomiej rozwijać zmysły, gdzie szukać wiedzy i jak sprawniej działać w swojej domowej kuchni. Kuratorką cyklu jest Agnieszka Szydziak – redaktorka naczelna Have a Bite Wrocław, współpracuje z magazynami kulinarnymi z całej Polski, a także prowadzi mikroagencję Still Hungry.
Udział w warsztatach jest bezpłatny, obowiązują zapisy: gotujemy@strefakultury.pl