Cykl spotkań wokół tematyki jedzenia i gotowania. Cukierniczka, barista, fotografki kulinarne, rolniczka pomogą nam odkryć smaki ukryte w otaczającym nas świecie, wiążą się z wieloma codziennymi czynnościami, czego często nie zauważamy. O tym, jak świadomiej rozwijać zmysły, gdzie szukać wiedzy i działać w swojej domowej kuchni bardziej profesjonalnie uczestnicy dowiedzą się na spotkaniach złożonych z części teoretycznej i praktycznej.
Na Waszą prośbę wracamy z warsztatowym hitem z ubiegłego sezonu „Kuchni do opornych”. Znów w naszej pop-upowej kuchni w Barbarze pojawią się kiszonki. Kiszenie – modne, ale wciąż mało znane, a to właściwie zapomniany sposób konserwacji żywności, który nadaje produktom wyjątkowych wartości odżywczych i smakowych. Żyjemy w świecie fermentacji, to dzięki niej powstaje jogurt, sery, pieczywo na zakwasie, alkohole i dlatego nie warto ignorować trendu na kiszenie, tylko już teraz stworzyć własną kolekcję dumnie fermentujących słoików.
Warsztaty będą składać się z dwóch część – teoretycznej i praktyczne, które poprowadzi dla Was Ewelina Żygadło – chemiczka z wykształcenia, rolniczka i właścicielka naturalnego gospodarstwa Milejowe Pole. Od niej dowiecie się o historii kiszonek, ich wykorzystaniu w różnych kulturach kulinarnych, procesach chemicznych zachodzących podczas fermentacji i wartościach zdrowotnych. Następnie poznacie zasady kiszenia różnych produktów spożywczych (bo tak naprawdę można ukisić wszystko – nie wszystko kończy się smakowitym rezultatem ;). Dowiecie się, co zrobić, by ten proces zakończył się sukcesem, na jakie czynniki zwracać uwagę, jak przygotować produkty, naczynia i jak je przechowywać. Sami zamkniecie w słoikach dwa rodzaje fermentacji – słodką i słoną, które później będziecie mogli zabrać do domu.
Warsztaty są bezpłatne. Liczba miejsc ograniczona, zapisy: gotujemy@strefakultury.pl.