26.10.2019 Sobota

Kuchnia dla opornych: „Ile chlebów, tyle historii” – warsztaty

Organizator: Strefa Kultury Wrocław
Data: 26.10.2019
Godzina: 17:00
Wstęp: wolny
Cena biletu: Zapisy: gotujemy@strefakultury.pl
Miejsce wydarzenia: Barbara, ul. Świdnicka 8B
Dodaj do kalendarza
  zobacz na mapie

Kiedy:
październik 26, 2019@5:00 pm – 8:00 pm
2019-10-26T17:00:00+02:00
2019-10-26T20:00:00+02:00

Po wiosennych warsztatach z chlebem w tle, postanowiliśmy zorganizować kolejne spotkanie w tym temacie! 26 października porozmawiamy o faktach i mitach wyrosłych wokół zbóż, mąk i pieczywa, dowiecie się też, jak unikać tarapatów w domowej piekarni. A jeśli nie widzicie się w piekarskim fachu, to zaproszeni goście podpowiedzą Wam, jak kupować dobry chleb.

Lista pytań o dobre pieczywo wciąż się nie skraca, a każdy specjalista ma trochę inne odpowiedzi. Dlatego tym razem w Barbarze pojawi się trójka świetnych piekarzy – Paweł Dudała, założyciel i piekarz wkraczającej na wrocławski rynek Piekarni Plon, Katarzyna Kryczka, właścicielka i piekarka w działającej od lat na Brochowie Chlebowni oraz Bartłomiej Szymczyk, główny piekarz w Dinette.

Każdy z zaproszonych gości wypracował swój własny warsztat i z pełną świadomością patrzy na coś tak powszedniego, jak chleb. Na koniec spotkania, podczas degustacji wyrobów, poznamy niuanse związane z wytwarzaniem pieczywa i czym, mimo łączącego tych piekarzy rzemieślniczego podejścia, różnią się ich wypieki.

Udział w spotkaniu jest bezpłatny, obowiązują zapisy na maila gotujemy@strefakultury.pl. Liczba miejsc ograniczona.

Partnerami „Kuchni dla opornych” są: Targpiast – największy rynek rolno-spożywczy na Dolnym Śląsku, Milejowe Pole – naturalne gospodarstwo warzywne spod Wrocławia, Winemates PL – dystrybutor jakościowych win z europejskich regionów oraz Młyn Skokowa – wyjątkowy młyn, którego tradycje sięgają początków XX wieku.

Kuratorką cyklu jest Agnieszka Szydziak, od 12 lat związana z Wrocławiem, a od 8 z tutejszą branżą gastronomiczną. Współwłaścicielka portalu Have a Bite Wrocław, współorganizatorka i PR-manager Gastro Nocki, współpracuje z magazynami kulinarnymi z całej Polski i prowadzi mikroagencję Still Hungry.

Harmonogram spotkań:


12.10 | Siewcy fermentu
tajemnice różnych typów kiszonek odkryje Izabela Rasala

26.10 | Ile chlebów, tyle historii
o swojej pracy opowiedzą wrocławscy piekarze: Paweł Dudała, Katarzyna Kryczka i Bartłomiej Szymczyk

16.11 | Food Design: jak projektować doświadczenie smaku
warsztaty kreatywne z Agatą Kiedrowicz

7.12 | Wine Thinking
projektowanie marki wina — warsztaty kreatywne z Patrycją Nawrocką i Brandico

Zapisy mailowe (gotujemy@strefakultury.pl) rozpoczynają się 2 tygodnie przed danym wydarzeniem.

Więcej informacji o pozostałych wydarzeniach w Barbarze: TUTAJ

- Czytaj także

Polecamy

Zobacz więcej