Kuchnia dla opornych to cykl warsztatów i spotkań wokół jedzenia w Barbarze.
Jeszcze niedawno temat fotografii kulinarnej kojarzono przede wszystkim z fotografią studyjną i znajomością magicznych technik dzięki którym, jedzenie choć wyglądało niesamowicie apetycznie, tak naprawdę było niejadalne. Dziś jest wiele sposobów realizacji i postrzegania fotografii kulinarnej, a rozwój social media sprawił, że zdjęcia kulinarne potrzebujemy wykonywać często, nie zawsze dysponując zapleczem studyjnym czy wsparciem fotografa. Choć zasada pozostaje ta sama – zdjęcia mają być apetyczne i sprawić, żeby odbiorca po prostu zrobił się głodny.
I w tym momencie pojawia się pytanie: czy jest możliwe zrobienie dobrych zdjęć kulinarnych telefonem komórkowym? Odpowiedź na nie postarają się znaleźć prowadzące: Monika Szeffler i Gosia Zabokrzycka, blogerki kulinarne, od lat wspierające wrocławską gastronomię w zakresie fotografii kulinarnej. Podczas części teoretycznej zgłębicie wiedzę o podstawowych zasadach kompozycji. Prowadzące opowiedzą, gdzie szukać inspiracji i jak dobrać akcesoria do zdjęcia, jakie tła wykorzystać. Następnie pokażą przykładowe aplikacje, które można wykorzystać do fotografii mobilnej i późniejszej obróbki zdjęć. Następnie pod czujnym okiem prowadzących w kilku grupach stworzycie własne stylizacje i uwiecznicie je swoimi komórkami. Dziewczyny podczas warsztatów postarają się odpowiedzieć na wszystkie Wasze pytania i rozwiać wątpliwości.
Warsztaty skierowane są dla początkujących lub zaczynających swoją przygodę z fotografią mobilną. Udział w warsztatach jest bezpłatny, obowiązują zapisy: gotujemy@strefakultury.pl, start 07.04. Liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.