Jeszcze kilka lat temu fotografię kulinarną kojarzono z białym tłem, idealnie wystylizowanym daniem i światłem studyjnym. Dzięki rozwojowi blogosfery, social media, a przede wszystkim Instagrama zmieniło się postrzeganie fotografii i stylizacji kulinarnej. Liczy się pomysł, spójność i ciekawe przedstawienie dania czy produktu. Nie zawsze dysponujemy zapleczem, sprzętem i perfekcyjnym oświetleniem, dlatego podczas warsztatów dziewczyny zaprezentują Wam kilka trików i praktycznych wskazówek, dzięki którym Wasze zdjęcia będą apetyczne i sprawią, że odbiorca zrobi się głodny.
Podczas warsztatu prowadzące Gosia Zabokrzycka i Monika Szeffler, postarają się odpowiedzieć na pytanie czy możliwe jest zrobienie dobrych zdjęć kulinarnych smartfonem. Podczas części teoretycznej zgłębicie wiedzę o podstawowych zasadach i sztuczkach kompozycyjnych. Prowadzące podpowiedzą skąd czerpać inspiracje, jak dobrać akcesoria, jak sprawić by Wasze zdjęcia były spójne i pokażą najciekawsze aplikacje mobilne do postprodukcji zdjęć. W części praktycznej w grupach przygotujecie własne stylizacje i uwiecznicie je na zdjęciach oraz dowiecie się jak fotografować w trudnych warunkach oświetleniowych.
Udział w warsztatach jest bezpłatny, obowiązują zapisy na maila gotujemy@strefakultury.pl. Liczba miejsc ograniczona.
Za streaming dziękujemy PIK.wroclaw.pl.
Więcej o cyklu:
Ideą przewodnią „Kuchni dla opornych” jest poszukiwanie inspiracji dla własnych eksperymentów kulinarnych. Razem z zaproszonymi gośćmi przyjrzymy się kanałom i sposobom komunikacji, w których jedzenie odgrywa główną rolę. Zapraszamy na spotkania podzielone na część teoretyczną i praktyczną. Zajmiemy się fotografią kulinarną, obecnością jedzenia w nowych mediach i w różnych gałęziach sztuki.
Kuratorką cyklu jest Agnieszka Szydziak, od 12 lat związana z Wrocławiem, a od 8 z tutejszą branżą gastronomiczną. W czasach studenckich pracowała z drugiej strony baru i jako kelnerka, w późniejszym okresie skupiła i wciąż rozwija się w obszarze działań PRowych i marketingowych sfokusowanych wyłącznie na branży gastronomicznej i spożywczej. Pomaga komunikować się restauracjom i biznesom jedzeniowym, organizuje wydarzenia edukacyjne i promujące dobrej jakości jedzenie. Współwłaścicielka portalu Have a Bite, współorganizatorka i PR-manager Gastro Nocek, współpracuje z magazynami kulinarnymi z całej Polski, prowadzi mikroagencję Still Hungry.
Program:
13.10, 16:00-19:00 | Mobilna fotografia kulinarna w praktyce
warsztaty stylizacji kulinarnej | goście: Monika Szeffler, Gosia Zabokrzycka
17.11, 17:00-20:00 | Nowe receptury sztuki – kucharz artystą
rozmowa o sztuce kulinarnej i wspólne gotowanie | gość: Dorota Koczanowicz
1.12, 17:00-20:00 | Foodie w social mediach
case studies i warsztaty o kulinariach w social mediach | goście: Karolina Milczanowska, Kati Płachecka