12.12.2020 Sobota

Kuchnia dla opornych: „Na herbacianym szlaku” – wykład i pokaz parzenia herbaty online

Organizator: Strefa Kultury Wrocław
Data: 12.12.2020
Godzina: 17:00
Wstęp: wolny
Miejsce wydarzenia: fb.com/barbarakultura
Dodaj do kalendarza
  zobacz na mapie

fot. Marcin Szczygieł

fot. Marcin Szczygieł

Kiedy:
grudzień 12, 2020@5:00 pm – 6:00 pm
2020-12-12T17:00:00+01:00
2020-12-12T18:00:00+01:00

Smakowitą dekadę z Kuchnią dla Opornych zakończymy w nieco dalekowschodnim stylu. W tę podróż ponownie zabierze nas Piotr Mońka, ambasador kultury herbaty i popularyzator jej picia, współwłaściciel herbaciarni Czajownia we Wrocławiu.

Podczas najbliższego spotkania online opowie o rodzajach herbat i zaprezentuje sposoby parzenia pozwalające uzyskać aromatyczne rezultaty, których będziecie mogli spróbować… we własnych domach! A wszystko to za sprawą herbacianych pakietów, w których znajdziecie 4 rodzaje wysokogatunkowych liści herbaty sprowadzanych prosto z chińskich plantacji. Będą one mocno odbiegać od standardów picia herbaty w Polsce, która wbrew pozorom jest krajem, gdzie ten złoty napar jest dość popularny.

Warsztaty w twoim domu

Co znajdziecie w herbacianych pakietach:

zieloną Luan Gua Pian (nasiona arbuza z Luan 2020);
białą Bai Mu Dan Upper Grade (biała piwonia);
półfermentowaną Ulung Feng Huang Dan Cong upper Grade (fenix);
Jin Zhen Gold (złote szpilki).

Jak otrzymać domowy pakiet?

Wystarczy wypełnić formularz i wskazać adres dostawy na terenie Wrocławia.
Zapisy ruszają we wtorek, 8 grudnia o godzinie 12:00, link do formularza TUTAJ.

Liczba pakietów jest ograniczona, a rejestracja kończy się w środę w czwartek w samo południe. Herbaciane pakunki i dostawa są darmowe #chwileherbatkowe.

Jak przygotować się do wspólnego parzenia?

Aby dołączyć do komentowanej degustacji warto przygotować: imbryk lub czajnik, sitko i szklankę. Drodzy, jeśli nie zdążycie zapisać się na herbaciane pakunki informujemy, że degustowane herbaty można zakupić stacjonarnie w Czajowni przy ul. Białorskórniczej 7 we Wrocławiu lub poprzez stronę internetową: TUTAJ.

Dołącz do wydarzenia online!

Dostęp do live’a spotkania jest bezpłatny, a relacja na żywo będzie dostępna na profilu głównym Barbary oraz Strefy Kultury Wrocław na Facebooku. Pamiętajcie, pytać można o wszystko i w każdej chwili – wystarczy zostawić komentarz pod linkiem do transmisji online.

Więcej o cyklu

Ideą przewodnią Kuchni dla opornych jest inspirowanie do nowych smakowych odkryć. W kolejnym semestrze spotkamy się z młodymi, a przede wszystkim odważnymi przedstawicielami wrocławskiego gastro. Odkryjemy różnorodność wegańskich smaków, a także udamy się w niebiańską podróż do świata klusek. A w grudniu, na rozgrzanie, spróbujemy czegoś mocniejszego. Wszystko w myśl idei: świadomość czyni życie smaczniejszym!

Twórczynią cyklu jest Agnieszka Szydziak – animatorka kultury kulinarnej, dziennikarka, redaktor naczelna Have a Bite Wrocław, prowadzi mikroagencję marketingową Still Hungry.

Program

19.09 | Głos młodej gastronomii | o wrocławskim gastro porozmawiają Gosia Miszczuk (Oda Bistro), Mateusz Żurek (Bywa Tasting Room), Tomasz Czechowski (Młoda Polska) | obejrzyj zapis spotkania 
10.10 | Nie tylko kamienie, trawa i fasola | o przejściu na dietę roślinną opowiada Magdalena Jutrzenka i twórcy wegańskiego gastro | obejrzyj zapis spotkania 
14.11 | Niebiański świat kluch i kluseczek | warsztaty online z lepienia poprowadziła Dominika Józala | obejrzyj zapis warsztatów [https://www.facebook.com/watch/?v=154222929711440] 12.12 | Na herbacianym szlaku | LIVE | wykład o rodzajach herbaty, pokaz ich parzenia i degustację poprowadzi Piotr Mońka z Czajowni

- Czytaj także

Polecamy

Zobacz więcej