Smakowitą dekadę z Kuchnią dla Opornych zakończymy w nieco dalekowschodnim stylu. W tę podróż ponownie zabierze nas Piotr Mońka, ambasador kultury herbaty i popularyzator jej picia, współwłaściciel herbaciarni Czajownia we Wrocławiu.
Podczas najbliższego spotkania online opowie o rodzajach herbat i zaprezentuje sposoby parzenia pozwalające uzyskać aromatyczne rezultaty, których będziecie mogli spróbować… we własnych domach! A wszystko to za sprawą herbacianych pakietów, w których znajdziecie 4 rodzaje wysokogatunkowych liści herbaty sprowadzanych prosto z chińskich plantacji. Będą one mocno odbiegać od standardów picia herbaty w Polsce, która wbrew pozorom jest krajem, gdzie ten złoty napar jest dość popularny.
Warsztaty w twoim domu
Co znajdziecie w herbacianych pakietach:
zieloną Luan Gua Pian (nasiona arbuza z Luan 2020);
białą Bai Mu Dan Upper Grade (biała piwonia);
półfermentowaną Ulung Feng Huang Dan Cong upper Grade (fenix);
Jin Zhen Gold (złote szpilki).
Jak otrzymać domowy pakiet?
Wystarczy wypełnić formularz i wskazać adres dostawy na terenie Wrocławia.
Zapisy ruszają we wtorek, 8 grudnia o godzinie 12:00, link do formularza TUTAJ.
Liczba pakietów jest ograniczona, a rejestracja kończy się w środę w czwartek w samo południe. Herbaciane pakunki i dostawa są darmowe #chwileherbatkowe.
Jak przygotować się do wspólnego parzenia?
Aby dołączyć do komentowanej degustacji warto przygotować: imbryk lub czajnik, sitko i szklankę. Drodzy, jeśli nie zdążycie zapisać się na herbaciane pakunki informujemy, że degustowane herbaty można zakupić stacjonarnie w Czajowni przy ul. Białorskórniczej 7 we Wrocławiu lub poprzez stronę internetową: TUTAJ.
Dołącz do wydarzenia online!
Dostęp do live’a spotkania jest bezpłatny, a relacja na żywo będzie dostępna na profilu głównym Barbary oraz Strefy Kultury Wrocław na Facebooku. Pamiętajcie, pytać można o wszystko i w każdej chwili – wystarczy zostawić komentarz pod linkiem do transmisji online.
Więcej o cyklu
Ideą przewodnią Kuchni dla opornych jest inspirowanie do nowych smakowych odkryć. W kolejnym semestrze spotkamy się z młodymi, a przede wszystkim odważnymi przedstawicielami wrocławskiego gastro. Odkryjemy różnorodność wegańskich smaków, a także udamy się w niebiańską podróż do świata klusek. A w grudniu, na rozgrzanie, spróbujemy czegoś mocniejszego. Wszystko w myśl idei: świadomość czyni życie smaczniejszym!
Twórczynią cyklu jest Agnieszka Szydziak – animatorka kultury kulinarnej, dziennikarka, redaktor naczelna Have a Bite Wrocław, prowadzi mikroagencję marketingową Still Hungry.
Program
19.09 | Głos młodej gastronomii | o wrocławskim gastro porozmawiają Gosia Miszczuk (Oda Bistro), Mateusz Żurek (Bywa Tasting Room), Tomasz Czechowski (Młoda Polska) | obejrzyj zapis spotkania
10.10 | Nie tylko kamienie, trawa i fasola | o przejściu na dietę roślinną opowiada Magdalena Jutrzenka i twórcy wegańskiego gastro | obejrzyj zapis spotkania
14.11 | Niebiański świat kluch i kluseczek | warsztaty online z lepienia poprowadziła Dominika Józala | obejrzyj zapis warsztatów [https://www.facebook.com/watch/?v=154222929711440]
12.12 | Na herbacianym szlaku | LIVE | wykład o rodzajach herbaty, pokaz ich parzenia i degustację poprowadzi Piotr Mońka z Czajowni