22.05.2021 Sobota

Kuchnia dla opornych: „Nie katuj keto” – pokaz kulinarny online

Organizator: Strefa Kultury Wrocław
Data: 22.05.2021
Godzina: 17:00
Wstęp: wolny
Miejsce wydarzenia: fb.pl/barbarakultura
Dodaj do kalendarza
  zobacz na mapie

Ola Basaj, Folgujemy

Kiedy:
maj 22, 2021@5:00 pm – 6:00 pm
2021-05-22T17:00:00+02:00
2021-05-22T18:00:00+02:00

W maju spotkamy się w Kuchni dla Opornych na ostatni kanapkowy przystanek. Tym razem zwrócimy nasze buzie w stronę kanapek specjalnych – służących naszemu zdrowiu, urodzie i oczywiście doznaniom smakowym! Szefową kuchni, która poprowadzi nas przez temat kanapek zgodnych z zasadami diety ketogenicznej, będzie Aleksandra Basaj-Pawlik – współwłaścicielka i dowódczyni kuchni w Bistro Folgujemy. Uwaga, nie będzie to zwykłe spotkanie online – twórczyni cyklu, Agnieszka Szydziak, przygotowała pokaz kulinarny. Symultaniczne gotowanie, uczestnicy spotkania we własnej kuchni, a organizatorzy w studiu w Barbarze, będzie możliwe dzięki pakietom pyszności #zdostawądodomu.

Nie katuj keto: jak będzie na pokazie online?

W ostatnim czasie dieta ketogeniczna zyskała sporą popularność, ale czy na pewno wiemy, jakie są zasady tej diety? Jak rozsądnie wprowadzać ją do swojego stylu życia i nie zrobić sobie krzywdy? Aleksandra Basaj, gościni sobotniej Kuchni dla opornych, z pewnością odpowie na nurtujące Was pytania, bo oprócz tego, że codziennie w Folgujemy przygotowuje keto śniadania, lunche i desery, to prywatnie, ze względów zdrowotnych, od ponad roku jest na diecie ketogenicznej. Dzięki temu nauczyła się zasad, którymi powinno się kierować w takim modelu żywienia zgodnych ze zbilansowaną dietą, w której wszystkie składniki odżywcze są rozplanowane w odpowiednich proporcjach.

Ale najważniejsze, to nie będzie tylko runda Q’n’A! Spotkanie przybierze formułę pokazu kulinarnego i będzie szansą na symultaniczne gotowanie razem z nami. Tym razem przygotujemy trzy keto kanapki: kanapka na serowym gofrze, keto foccacia ze szparagami oraz bajgle z pastą z makreli i awokado.

Spotkanie transmitowane na żywo oznacza, że możemy gotować wspólnie, foodies u siebie w domowej kuchni, a my w barbarowym studiu. Lista zakupów i receptury, jak przygotować się na spotkanie, jakie sprzęty wyciągnąć z szuflady oraz w jakie produkty się zaopatrzyć będą pojawiać się na stronie wydarzenia [link do wydarzenia: https://fb.me/e/38BKvENPp].

Jak otrzymać darmowy pakiet pyszności?

Wystarczy wypełnić formularz i wskazać adres dostawy na terenie Wrocławia. Zapisy ruszają w piątek, 14 maja o godzinie 12:00, TUTAJ. Liczba pakietów jest ograniczona, a rejestracja kończy się w środę w samo południe. Wiosenne, keto pakiety domowe z podstawowymi produktami zapewni partner cyklu KdO – Targpiast oraz Fresh i Fishland. Zestawy i dostawa są darmowe.

[link do spotkania online: https://fb.me/e/38BKvENPp ], dołącz!

Dostęp do live’a spotkania jest bezpłatny, a relacja na żywo będzie dostępna na profilu głównym Barbary oraz Strefy Kultury Wrocław na Facebooku. Pamiętajcie, pytać można o wszystko i w każdej chwili – wystarczy zostawić komentarz pod linkiem do transmisji online.

Więcej o cyklu:

Ideą przewodnią Kuchni dla opornych jest inspirowanie do nowych smakowych odkryć. W tym semestrze spotkania dedykować będziemy prostym daniom, które, wbrew pozorom, mogą zaskoczyć, mogą być wykwintne i zdrowe. Mowa o kanapkach, którym – umówmy się, nikt nie jest w stanie się oprzeć! Na start zajmiemy się tematem kromkowego delivery. Następnie odkryjemy świat serów podczas degustacji komentowanej, żeby już w kwietniu i maju przygotować się do dwóch pokazów kulinarnych: o wegańskim food pornie kanapkowym oraz smakowitej diecie ketogenicznej.

Twórczynią cyklu jest Agnieszka Szydziak – animatorka kultury kulinarnej, dziennikarka, redaktor naczelna Have a Bite Wrocław, prowadzi mikroagencję marketingową Still Hungry.

Program:

27.02 | Posiłki w drodze | obejrzyj nagranie ze spotkania: [link: https://www.facebook.com/barbarakultura/videos/833186490883102]

27.03 | Skarby mlecznych rzemieślników
degustacja sera prowadzona przez Bartosza Wilczyńskiego, promotora kulinarnego oraz Sylwestra Wańczyka, dolnośląskiego serowara | obejrzyj nagranie ze spotkania: [link: https://www.facebook.com/barbarakultura/videos/1158486081243688]

17.04 | Wegański food porn kanapkowy
pokaz kulinarny prowadzony przez Dominikę Józala | obejrzyj nagranie ze spotkania:
[link: https://www.facebook.com/barbarakultura/videos/814433819175396]

22.05 | Nie katuj keto
pokaz kulinarny o smakowitej diecie ketogenicznej poprowadzi Ola Basaj, szefowa kuchni i właścicielka Folgujemy 

- Czytaj także

Polecamy

Zobacz więcej