10.10.2020 Sobota

Kuchnia dla opornych: „Nie tylko kamienie, trawa i fasola” – spotkanie

Organizator: Strefa Kultury Wrocław
Data: 10.10.2020
Godzina: 17:00
Wstęp: wolny
Dodaj do kalendarza
  zobacz na mapie

fot. Marcin Szczygieł

fot. Marcin Szczygieł

Kiedy:
październik 10, 2020@5:00 pm – 8:00 pm
2020-10-10T17:00:00+02:00
2020-10-10T20:00:00+02:00
Czas na zieloną Kuchnię dla opornych! Moja kuchnia, mój plac zabaw – trudno się nie zgodzić z Magdaleną Jutrzenką, lekarką i autorką bloga „Hello Morning”, która podczas spotkania opowie o życiu na diecie bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Twórczyni wegańskiego gastro postara się odkryć przed uczestnikami świat nowych smaków i nieznanych dotąd połączeń dostarczanych przez kuchnię roślinną. Jakie możliwości wiążą się z podjęciem decyzji o przejściu na weganizm? Dowiecie się w Barbarze!
 
Wstęp na wydarzenia jest wolny, jednak z uwagi na nasze wspólne bezpieczeństwo na spotkanie obowiązują zapisy, tutaj >> formularz zgłoszeniowyRejestracja rozpoczyna się na tydzień przed wydarzeniem (3.10), o godzinie 12:00.

Lekarka na ziołach

Magda opowie o tym, jak to, co jemy wpływa na nasze zdrowie w skali mikro i makro, czyli w jaki sposób żywienia oddziaływuje na nasze zdrowie i kondycję Planety. Spojrzy także na dietę roślinną przez pryzmat nauki i faktów, ale nie zabraknie też praktycznych wskazówek, jak sprawić, żeby roślinny sposób żywienia stał się codziennym nawykiem.
 

Przedstawicielki roślinnej gastronomii

Po wykładzie zapraszamy na mini panel degustacyjny z przedstawicielkami roślinnej gastronomii z Wrocławia. Naszymi gościniami będą:
 
Dorota Danowska właścicielka Vegi – najstarszego w Polsce lokalu wegetariańskiego (obecnie wegańskiego), Marysia Wyrwa z Wilka Sytego, a także Ania Lachowicz-Tomczyk z wegańskiego cateringu Veggie.
 
Gościnie rozmawiać będą o tym, jak zmieniał się wegański świat przez ostatnie lata i czego szukają ich dzisiejsi goście. Po rozmowie zapraszamy na roślinny poczęstunek przygotowany przez Targpiast, partnera wydarzenia.
 

Dołącz do spotkania także online

 Jeśli nie uda się zarezerwować miejsc (ograniczona liczba), mamy dobrą wiadomość – spotkanie będzie relacjonowane w formie transmisji live na FB Barbary i Strefy Kultury Wrocław, dlatego czekamy również na Wasze pytania, które będzie można zadawać w komentarzach!

Więcej o cyklu:

Ideą przewodnią Kuchni dla opornych jest inspirowanie do nowych smakowych odkryć. W kolejnym semestrze spotkamy się z młodymi, a przede wszystkim odważnymi przedstawicielami wrocławskiego gastro. Odkryjemy różnorodność wegańskich smaków, a także udamy się w niebiańską podróż do świata klusek. A w grudniu, na rozgrzanie, spróbujemy czegoś mocniejszego. Wszystko w myśl idei: świadomość czyni życie smaczniejszym!

Twórczynią cyklu jest Agnieszka Szydziak – animatorka kultury kulinarnej, dziennikarka, redaktor naczelna Have a Bite Wrocław, prowadzi mikroagencję marketingową Still Hungry.

Program:

19.09 | Głos młodej gastronomii
o wrocławskim gastro porozmawiają Gosia Miszczuk | Oda Bistro, Mateusz A. Żurek | BYWA Tasting Room, Tomasz Czechowski | Młoda Polska

10.10 | Nie tylko kamienie, trawa i fasola 
o życiu na diecie roślinnej opowie Magdalena Jutrzenka, lekarka i autorka bloga Hello Morning  oraz twórcy wegańskiego gastro | zapisz się! (start zapisów od 3.10, 12:00)

14.11 | Niebiański świat kluch i kluseczek
warsztaty z lepienia poprowadzi Dominika Józala | zapisy od 7.11

5.12 | To może coś mocniejszego?
o destylatach, czyli wódkach i jej podobnych, opowie Tymon Straburzyński | zapisy od 28.11

Może będziecie zainteresowani również jednym z pozostałych cykli, które odbywają się w Barbarze? Sprawdźcie je TUTAJ

- Czytaj także

Polecamy

Zobacz więcej