Kucharz artystą
W XX wieku dokonała się rewolucja w świecie gastronomii. Wówczas to zaczęto postrzegać gotowanie jako formę kreatywną i formę ekspresji. Kucharz z rzemieślnika przeobraził się w artystę. Współczesny posiłek to dużo więcej niż zaspokajanie potrzeb organizmu. Kucharze często próbują zaskoczyć gości. Mają ambicję uczynienia z jedzenia wielopoziomowego przeżycia, w którym odżywianie jest tylko częścią złożonej całości. Chcą, aby ich piękne dania były komunikatem wartości, stanowiły wyzwanie intelektualne, a nawet rozbawiały jedzącego. Oczywiste jest, że szefowie kuchni muszą doskonale gotować, ale tylko nieliczni potrafią wypracować oryginalny koncept restauracji. Dr Dorota Koczanowicz opowie na czym polega wyjątkowość peruwiańskiej restauracji Central, która została uznana za najlepszą restaurację w Ameryce Południowej i jedną z najlepszych na świecie.
Ameryka Południowa
Jako że lokalne przepisy i codzienne dania są źródłem inspiracji wielkich kucharzy, w części warsztatowej uczestnicy spotkania będą mieli okazję przygotować popularne w całej Ameryce Południowej sopaipillas, smażone pieczywo z dodatkiem dyni. Można je jeść w wersji słodkiej i wytrawnej. My zrobimy do nich bardzo aromatyczną i świeżą salsę pebre.
Udział w warsztatach jest bezpłatny, obowiązują zapisy na maila gotujemy@strefakultury.pl. Liczba miejsc ograniczona.