Czas na kolejne spotkanie wokół jedzenia w Barbarze! Podczas wiosennego wydarzenia z Kuchnią dla opornych wrocławscy foodies wybiorą się w podróż po smakach prawdziwych, polskich, farmerskich SERków. Uwaga, nie będzie to zwykłe spotkanie online – twórczyni cyklu, Agnieszka Szydziak, przygotowała degustację serów zagrodowych, które przyjadą do Waszych domów!
Skarby mlecznych rzemieślników
Komentarz i sporą dawkę wiedzy o serowarskim rzemiośle przekażą zaproszeni goście, dla których sery to pasja i źródło kulinarnych inspiracji: Sylwester Wańczyk – jeden z najlepszych serowarów farmerskich w Polsce, prowadzący z rodziną gospodarstwo ekologiczne Wańczykówka w Krzeszowie, w Górach Kamiennych i Bartosz Wilczyński – Promotor Kulinarny, znawca polskich win, serów i produktów lokalnych, który przyjedzie na degustację z Krakowa, gdzie stacjonuje na co dzień.
Podczas spotkania uczestnicy dowiedzą się czym się kierować przy zakupie sera, jak wygląda produkcja serów w takiej serowarni jak Wańczykówka, a także usłyszą o tym, czym się różni Gouda Farmerska od goudy marketowej oraz o serach w najczęściej spotykanych w naszej kuchni. Prowadzący spotkanie online, które odbędzie się w ostatnią sobotę marca o godzinie 17:00 zdradzą, który ser jest najlepszy na kanapkę, jak przygotować deskę serów i jakie dobrać dodatki do serów farmerskich.
Spotkaniu będzie towarzyszyć degustacja serów z Wańczykówki, w tym m.in. znanej smakoszom Goudy Farmerskiej i Myster Wańczyka. Reszta to serowa niespodzianka…
Jak otrzymać darmowy pakiet degustacyjny?
Wystarczy wypełnić formularz i wskazać adres dostawy na terenie Wrocławia. Zapisy ruszają w piątek, 19 marca o godzinie 12:00, TUTAJ. Liczba pakietów jest ograniczona, a rejestracja kończy się w środę w samo południe. Oprócz serów w pakunkach znajdą się także witaminowe niespodzianki od partnera cyklu – Targpiast. Pakiety i dostawa są darmowe.
LINK do spotkania online, dołącz!
Dostęp do live’a spotkania jest bezpłatny, a relacja na żywo będzie dostępna na profilu głównym Barbary oraz Strefy Kultury Wrocław na Facebooku. Pamiętajcie, pytać można o wszystko i w każdej chwili – wystarczy zostawić komentarz pod linkiem do transmisji online.
Więcej o cyklu:
Ideą przewodnią Kuchni dla opornych jest inspirowanie do nowych smakowych odkryć. W tym semestrze spotkania dedykować będziemy prostym daniom, które, wbrew pozorom, mogą zaskoczyć, mogą być wykwintne i zdrowe. Mowa o kanapkach, którym – umówmy się, nikt nie jest w stanie się oprzeć! Na start zajmiemy się tematem kromkowego delivery. Następnie odkryjemy świat serów podczas degustacji komentowanej, żeby już w kwietniu i maju przygotować się do dwóch pokazów kulinarnych: o wegańskim food pornie kanapkowym oraz smakowitej diecie ketogenicznej.
Twórczynią cyklu jest Agnieszka Szydziak – animatorka kultury kulinarnej, dziennikarka, redaktor naczelna Have a Bite Wrocław, prowadzi mikroagencję marketingową Still Hungry.
Program:
27.02 | Posiłki w drodze | obejrzyj nagranie ze spotkania!
27.03 | Skarby mlecznych rzemieślników
degustacja sera prowadzona przez Bartosza Wilczyńskiego, promotora kulinarnego oraz Sylwestra Wańczyka, dolnośląskiego serowara | zapisz się po domowy pakiet degustacyjny | start rejestracji 19 marca o godz. 12:00 TUTAJ
17.04 | Wegański food porn kanapkowy pokaz kulinarny poprowadzi Dominika Józala
22.05 | Nie katuj keto
pokaz kulinarny o smakowitej diecie ketogenicznej poprowadzi Ola Basaj, szefowa kuchni i właścicielka Folgujemy