27.03.2021 Sobota

Kuchnia dla opornych: „Skarby mlecznych rzemieślników” – degustacja komentowana online

Organizator: Strefa Kultury Wrocław
Data: 27.03.2021
Godzina: 17:00
Wstęp: wolny
Miejsce wydarzenia: transmisja live
fb.pl/barbarakultura
Dodaj do kalendarza
  zobacz na mapie

Agnieszka Szydziak fot. Marcin Szczygieł

fot. Marcin Szczygieł

Kiedy:
marzec 27, 2021@5:00 pm – 6:00 pm
2021-03-27T17:00:00+01:00
2021-03-27T18:00:00+01:00

Czas na kolejne spotkanie wokół jedzenia w Barbarze! Podczas wiosennego wydarzenia z  Kuchnią dla opornych wrocławscy foodies wybiorą się w podróż po smakach prawdziwych, polskich, farmerskich SERków. Uwaga, nie będzie to zwykłe spotkanie online – twórczyni cyklu, Agnieszka Szydziak, przygotowała degustację serów zagrodowych, które przyjadą do Waszych domów!

Skarby mlecznych rzemieślników

Komentarz i sporą dawkę wiedzy o serowarskim rzemiośle przekażą zaproszeni goście, dla których sery to pasja i źródło kulinarnych inspiracji: Sylwester Wańczyk – jeden z najlepszych serowarów farmerskich w Polsce, prowadzący z rodziną gospodarstwo ekologiczne Wańczykówka w Krzeszowie, w Górach Kamiennych i Bartosz Wilczyński – Promotor Kulinarny, znawca polskich win, serów i produktów lokalnych, który przyjedzie na degustację z Krakowa, gdzie stacjonuje na co dzień.

Podczas spotkania uczestnicy dowiedzą się czym się kierować przy zakupie sera, jak wygląda produkcja serów w takiej serowarni jak Wańczykówka, a także usłyszą o tym, czym się różni Gouda Farmerska od goudy marketowej oraz o serach w najczęściej spotykanych w naszej kuchni. Prowadzący spotkanie online, które odbędzie się w ostatnią sobotę marca o godzinie 17:00 zdradzą, który ser jest najlepszy na kanapkę, jak przygotować deskę serów i jakie dobrać dodatki do serów farmerskich.

Spotkaniu będzie towarzyszyć degustacja serów z Wańczykówki, w tym m.in. znanej smakoszom Goudy Farmerskiej i Myster Wańczyka. Reszta to serowa niespodzianka…

Jak otrzymać darmowy pakiet degustacyjny?

Wystarczy wypełnić formularz i wskazać adres dostawy na terenie Wrocławia. Zapisy ruszają w piątek, 19 marca o godzinie 12:00, TUTAJ. Liczba pakietów jest ograniczona, a rejestracja kończy się w środę w samo południe. Oprócz serów w pakunkach znajdą się także witaminowe niespodzianki od partnera cyklu – Targpiast. Pakiety i dostawa są darmowe.

LINK do spotkania online, dołącz!

Dostęp do live’a spotkania jest bezpłatny, a relacja na żywo będzie dostępna na profilu głównym Barbary oraz Strefy Kultury Wrocław na Facebooku. Pamiętajcie, pytać można o wszystko i w każdej chwili – wystarczy zostawić komentarz pod linkiem do transmisji online.

Więcej o cyklu:

Ideą przewodnią Kuchni dla opornych jest inspirowanie do nowych smakowych odkryć. W tym semestrze spotkania dedykować będziemy prostym daniom, które, wbrew pozorom, mogą zaskoczyć, mogą być wykwintne i zdrowe. Mowa o kanapkach, którym – umówmy się, nikt nie jest w stanie się oprzeć! Na start zajmiemy się tematem kromkowego delivery. Następnie odkryjemy świat serów podczas degustacji komentowanej, żeby już w kwietniu i maju przygotować się do dwóch pokazów kulinarnych: o wegańskim food pornie kanapkowym oraz smakowitej diecie ketogenicznej.

Twórczynią cyklu jest Agnieszka Szydziak – animatorka kultury kulinarnej, dziennikarka, redaktor naczelna Have a Bite Wrocław, prowadzi mikroagencję marketingową Still Hungry.

Program:

27.02 | Posiłki w drodze | obejrzyj nagranie ze spotkania!
27.03 | Skarby mlecznych rzemieślników
degustacja sera prowadzona przez Bartosza Wilczyńskiego, promotora kulinarnego oraz Sylwestra Wańczyka, dolnośląskiego serowara | zapisz się po domowy pakiet degustacyjny | start rejestracji 19 marca o godz. 12:00 TUTAJ
17.04 | Wegański food porn kanapkowy pokaz kulinarny poprowadzi Dominika Józala
22.05 | Nie katuj keto
pokaz kulinarny o smakowitej diecie ketogenicznej poprowadzi Ola Basaj, szefowa kuchni i właścicielka Folgujemy

- Czytaj także

Polecamy

Zobacz więcej