Podczas drugiego spotkania w ramach „Kuchni dla opornych” w 2020 roku uczestnicy warsztatów przyjrzą się tematowi, który spędza sen z powiek niejednemu fanowi słodkości. Pod lupą cukier i jego, tak zwane, zdrowsze zastępniki. Smakosze odkryją tajemnice białej mąki i superfoods. Poznają też sposoby na wykorzystanie warzyw w deserach i otrzymają rady na słodkie (zdrowe!) zero waste. Przewodnikiem po tych zagadnieniach będzie Dorota Domino, miłośniczka naturalnego odżywiania i autorka bloga Fly me to the spoon, na którym dzieli się przepisami na zdrowe słodkości i wytrawne, głównie wegetariańskie, dania.
Spotkanie będzie składać się z dwóch części – teoretycznej oraz praktycznej, podczas której organoleptycznie nasz gość, Dorota, odkryje przed wszystkimi nowy wymiar słodkości. Uczestnicy przygotują pięć przepisów na:
• domową granolę z patelni
• grzanki z chleba żytniego z bananem, jogurtem i śliwkami w herbacie z granolą
• wegański mus czekoladowy z batatów z owocami
• daktylowe bomby
• jaglany pudding z malinami
Udział w spotkaniu jest bezpłatny, obowiązują zapisy: gotujemy@strefakultury.pl. Liczba miejsc ograniczona (brak miejsc).
Więcej o cyklu:
Ideą przewodnią Kuchni dla opornych jest inspirowanie do nowych smakowych odkryć. Tej wiosny uczestnicy doświadczą tego poprzez spotkania z twórcami wrocławskiej gastronomii oraz podczas warsztatów z pasjonatami specjalizującymi się w bardzo wąskich dziedzinach. Wszystko w myśl idei: świadomość czyni życie smaczniejszym!
Partnerami cyklu warsztatów „Kuchnia dla opornych” są Targpiast– największy rynek rolno-spożywczy na Dolnym Śląsku, Czajownia – wrocławska herbaciarnia speciality, Zbawcy Win -wine bar stawiający na winną edukację w niezobowiązującej atmosferze.
Kuratorką cyklu jest Agnieszka Szydziak – animatorka kultury kulinarnej, dziennikarka, redaktor naczelna Have a Bite Wrocław, prowadzi mikroagencję marketingową Still Hungry.
Program:
25.01 | Herbaciane pola Batumi | wykład o rodzajach herbaty, pokaz parzenia i degustację poprowadzi Piotr Mońka z Czajowni
15.02 | Słodkie, a zdrowe | wykład i warsztaty poprowadzi Dorota Domino z Fly me to the spoon (brak miejsc)
7.03 | Głos kobiecej gastronomii | spotkanie z przedstawicielkami wrocławskiej gastronomii i degustacja
18.04 | Winni czarodzieje | edukacyjną degustację poprowadzi Patrycja Nawrocka z Winethinking
9.05 | Głos młodej gastronomii | spotkanie z przedstawicielami gastronomii wrocławskiej i degustacja
Więcej informacji o pozostałych wydarzeniach w Barbarze: TUTAJ