Na instagramie #glutenfree oznaczone jest 25 milionów zdjęć, odsetek restauracji nieposiadających bezglutenowych dań zmniejsza się każdego dnia. Czy gluten to obok cukru największe spożywcze zło naszych czasów? I jak to możliwe, że jeden z podstawowych produktów spożywczych – chleb – który towarzyszy nam przez całą historię cywilizacji, stał się nagle dla niej zagrożeniem? Na najbliższym spotkaniu w ramach Kuchni dla Opornych o faktach i mitach wyrosłych wokół zbóż, mąk i pieczywa porozmawiamy z piekarzem, Pawłem Dudałą.
– Czym różnią się poszczególne ziarna i typy mąk?
– Jaka jest różnica w fermentacji – kiedy używamy drożdży, a kiedy zakwasu?
– Czym jest m. in. laktofermentacja czy mąka standaryzowana?
Odpowiedzi na powyższe pytania poznacie podczas nadchodzących warsztatów, a ponadto zmielicie ziarna na własną mąkę, wystartujecie i dokarmicie zakwasy. Nie zabraknie też degustacji pieczywa ze smakowitymi dodatkami.
Udział w warsztatach jest bezpłatny, obowiązują zapisy na maila gotujemy@strefakultury.pl. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy rozpoczną się 2 marca.
Partnerem warsztatów jest Młyn Skokowa – wyjątkowy młyn, którego tradycje sięgają początków XX wieku.
Więcej o cyklu:
Ideą przewodnią „Kuchni dla opornych” jest poszukiwanie inspiracji dla własnych eksperymentów kulinarnych. W kolejnym sezonie spotkań pokazujemy, że kuchnia i smaki są wszędzie. Jak mądrze odczytywać jedzeniowe mody i z szacunkiem podchodzić do tradycji – na te i inne pytania postarają się odpowiedzieć zaproszeni przez nas specjaliści: szef kuchni, piekarz, blogerki i fotografki kulinarne, projektantka i kuratorka projektów interdyscyplinarnych. Niech kuchnia będzie przyjemnością!
16.03 | Nie taki gluten straszny, jak go malują
o przemianie ziarna w zdrowy bochenek opowie Paweł Dudała
6.04 | Mniej znaczy więcej
ideę zero waste w kuchennej teorii i praktyce przybliży Joanna Aniszczyk
11.05 | Mobilna fotografia kulinarna w praktyce
warsztat z fotografii i stylizacji kulinarnej wykonywanej smartfonami poprowadzą Monika Szeffler i Gosia Zabokrzycka
25.05 | Jak smakuje kolor? Kuchnia i zmysły
multisensoryczne warsztaty kulinarne z Agatą Kiedrowicz
Partnerami cyklu warsztatów Kuchnia dla Opornych są Targpiast – największy rynek rolno-spożywczy na Dolnym Śląsku oraz Milejowe Pole – naturalne gospodarstwo warzywne spod Wrocławia.