6.04.2019 Sobota

Kuchnia dla opornych: „Mniej znaczy więcej”. Zero waste w kuchni – warsztaty

Organizator: Strefa Kultury Wrocław
Data: 6.04.2019
Godzina: 17:00
Wstęp: wolny
Miejsce wydarzenia: Barbara
Świdnicka 8b
Dodaj do kalendarza
  zobacz na mapie

Kiedy:
kwiecień 6, 2019@5:00 pm – 8:00 pm
2019-04-06T17:00:00+02:00
2019-04-06T20:00:00+02:00

Jeszcze nigdy w dziejach ludzkości nie mieliśmy tak szerokiego dostępu do wszelkich dóbr. Przy okazji większość rzeczy, w które się zaopatrujemy, to niedrogie produkty szybkozbywalne. To zrewolucjonizowanie handlu ogarnęło rynki szybciej, niż my nauczyliśmy się szanować dobra, które kupujemy. Tak samo jak bezrefleksyjnie robimy zakupy, tak samo podchodzimy do pozbywania się rzeczy. A statystyki są nieubłagane i mówią, że każdego roku na świecie marnuje się ⅓ wyprodukowanej żywności.

Aby podjąć refleksję na temat niemarnowania zapraszamy Was na kolejne warsztaty w ramach „Kuchni dla opornych”. Ideę zero waste w kuchennej teorii i praktyce przybliży dla Was Joanna Aniszczyk, zero-wastowa aktywistka. Podczas spotkania prowadząca opowie o swojej podróży do Norwegii, zetknięciu się z freeganizmem i gotowaniu z niewykorzystanych produktów, a także odniesie się do tego, co słychać na polskim zero-wastowym podwórku. Poznacie również zasady zero waste i praktyczne przykłady na to, w jaki sposób nie marnować jedzenia w swoim gospodarstwie domowym. Dowiecie się, jak funkcjonuje i jak założyć własny przenośny ogródek. Na koniec już tylko wspólne gotowanie dania, które od początku do końca będzie 100% zero-waste.

Udział w warsztatach jest bezpłatny, obowiązują zapisy na maila gotujemy@strefakultury.pl. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy ruszają od 23 marca.

Więcej o cyklu:

Ideą przewodnią „Kuchni dla opornych” jest poszukiwanie inspiracji dla własnych eksperymentów kulinarnych. W kolejnym sezonie spotkań pokazujemy, że kuchnia i smaki są wszędzie. Jak mądrze odczytywać jedzeniowe mody i z szacunkiem podchodzić do tradycji – na te i inne pytania postarają się odpowiedzieć zaproszeni przez nas specjaliści: szef kuchni, piekarz, blogerki i fotografki kulinarne, projektantka i kuratorka projektów interdyscyplinarnych. Niech kuchnia będzie przyjemnością!

Program:

6.04 | Mniej znaczy więcej
ideę zero waste w kuchennej teorii i praktyce przybliży Joanna Aniszczyk
11.05 | Mobilna fotografia kulinarna w praktyce
warsztat z fotografii i stylizacji kulinarnej wykonywanej smartfonami poprowadzą Monika Szeffler i Gosia Zabokrzycka
25.05 | Jak smakuje kolor? Kuchnia i zmysły
multisensoryczne warsztaty kulinarne z Agatą Kiedrowicz

Partnerami cyklu warsztatów Kuchnia dla Opornych są Targpiast – największy rynek rolno-spożywczy na Dolnym Śląsku oraz Milejowe Pole – naturalne gospodarstwo warzywne spod Wrocławia.

- Czytaj także

Polecamy

Zobacz więcej