Czosnek, buraki, kalafior, czerwona kapusta, rzodkiewki, a nawet jabłka i cytryny – „Aktywne Seniorki z Nadodrza” jesienią udowodnią nam, że kisić można prawie wszystko! Jesienne spotkania warsztatowe będą świetną okazją, by poznać mniej popularne, a równie smaczne kiszonki.
Mimo, że kiszenie jest w Polsce bardzo popularna, to najczęściej w słoikach lądują kapusta i ogórki. „Aktywne seniorki z Nadodrza”, które przetwarzaniem przeróżnych owoców i warzyw zajmują się od wielu lat, chcą rozpowszechnić zapomniane i mniej znane kiszonki. Na zajęciach kisić będziemy m.in. rzodkiewki, kalafiory i cytryny!
„Kiszenie z Seniorkami” będzie także świetną okazją do rozmów, wymiany przepisów oraz spotkań z pasjonatami i pasjonatkami kulinariów. Pomysłodawczynie projektu planują także zebrać od uczestników i uczestniczek ich receptury, by dzielić się nimi dalej oraz umieścić je w specjalnej broszurce z kiszonkami.
Zajęcia odbywać się będą w czwartki oraz w dwie listopadowe soboty (16 i 23 listopada). Wszystkie spotkania zaplanowano w HART Hostel&Art, ul. Ludwika Rydygiera 25a. Liczba miejsc na warsztaty jest ograniczona – zapisy mailowe obowiązują na każde spotkanie: kiszeniezseniorkami@gmail.com. W treści maila należy wpisać datę spotkania, w którym chce się uczestniczyć. Na warsztaty zapraszamy ze swoimi pustymi słoikami z nakrętką.
„Kiszenie z Seniorkami” – harmonogram
7.11, 17:00 | rzodkiewki
14.11, 17.00 | kapusta biała, marchewka, papryka, jabłko
16.11, 12:00 | kapusta czerwona, jabłko, buraki
21.11, 17:00 | cytryny
23.11 | 12:00 | kalafior, fasolka, seler naciowy, brukselka
28.11 | 17:00 | kapusta czerwona z burakami
5.12 | 17:00 | kalafior, burak, jabłka
12.12 | 17:00 | buraki
Wydarzenie na Facebooku: TUTAJ
Projekt realizowany jest we współpracy z Mikrograntami.
Partner: HART Hostel&Art