Na koniec listopada rozpoczynamy zajęcia w „Laboratorium Fermentacji”! To pomysł Klaudii Tyszko na połączenie kulinarnych eksperymentów z poznawaniem procesów chemicznych związanych z fermentacją właśnie. Na dobry początek zapraszamy na spotkanie z Panem Kłosem, który podczas warsztatów online opowie o szczegółach z życia drożdży i tajnikach zakwasu chlebowego.
Co nas czeka?
Opowieść o kapryśnym życiu drożdży i klejącej naturze mąki i wody. Wytężając węch i brudząc sobie ręce postaramy się lepiej zrozumieć proces powstawania ciasta chlebowego. Będzie sporo teorii, trochę historii, mało nieprzydatnych przepisów i pełna garść praktycznych wskazówek.
Warsztaty poprowadzi Pan Kłos – fachowiec w swej dziedzinie, twórca chlebowego dobra i niepoprawny pasjonat wyrobów fermentowanych (chleba, oczywiście).
Uczestnictwo w warsztatach możliwe będzie jedynie po wcześniejszym zapisaniu się. Każdy z zarejestrowanych uczestników otrzyma niezbędny do zajęć pakiet warsztatowy. Udział jest oczywiście bezpłatny.
Zapisy trwają do 25 listopada pod adresem: laboratorium.fermentacji@gmail.com
W tytule maila prosimy wpisać: „Warsztaty. Zakwas Chlebowy”. Przed wysłaniem zgłoszenia zapoznajcie się z regulaminem spotkania TUTAJ
Pakiety będziecie mogli odebrać po wcześniejszym uzgodnieniu miejsca i godziny. Do wyboru: w piekarni Pan Kłos (ul. Gajowicka 53), w Infopunkcie Nadodrze – Łokietka 5, w Stowarzyszeniu Żółty Parasol (ul. Prusa 37-39) lub EkoCentrum Wrocław (ul. Świętego Wincentego 25AC) w dniu 26.11, z zachowaniem wszelkich zasad ostrożności.
Warsztaty odbędą się 27 listopada o 17:00, w języku polskim na platformie Zoom.
Do uczestnictwa w zajęciach zapraszamy wszystkich zainteresowanych: młodzież (od 14-ego roku życia), dorosłych jak również dzieci pod opieką rodziców.
Partnerzy projektu: Łokietka 5 – Infopunkt Nadodrze, Stowarzyszenie Żółty Parasol, Ekocentrum, Pan Kłos, Tajfun.
Więcej o„Laboratorium Fermentacji”: www.strefakultury.pl/project/laboratorium-fermentacji/
Projekt realizowany w ramach Edycji 24. Programu Mikrogranty