19.05.2018 Sobota

Kuchnia dla opornych: „Jadalne chwasty” – warsztaty kulinarne

Organizator: Strefa Kultury Wrocław
Data: 19.05.2018
Godzina: 17:00
Wstęp: wolny
Miejsce wydarzenia: Barbara
Świdnicka 8B
Dodaj do kalendarza
  zobacz na mapie

Kuchnia dla opornych - plakat

Kiedy:
maj 19, 2018@5:00 pm – 8:00 pm
2018-05-19T17:00:00+02:00
2018-05-19T20:00:00+02:00

Cykl spotkań wokół tematyki jedzenia i gotowania. Cukierniczka, barista, fotografki kulinarne, rolniczka pomogą nam odkryć smaki ukryte w otaczającym nas świecie, wiążą się z wieloma codziennymi czynnościami, czego często nie zauważamy. O tym, jak świadomiej rozwijać zmysły, gdzie szukać wiedzy i działać w swojej domowej kuchni bardziej profesjonalnie uczestnicy dowiedzą się na spotkaniach złożonych z części teoretycznej i praktycznej. 

Wiosna już na dobre zagościła w naszych kuchniach, dlatego nie możemy przejść obok tego obojętnie. Na kolejnym warsztacie Kuchni dla Opornych będzie jeszcze bardziej zielono i roślinnie niż do tej pory. Nie ulegamy sztampie i nie idziemy na łatwiznę. Tym razem podsuniemy Wam solidną porcję wiedzy dotyczącą, wciąż mało odkrytej spiżarni, jaką jest dzika natura. Tematem najbliższego spotkania będą jadalne chwasty i kwiaty, których bogactwo spotkać możecie nie tylko na łąkach, w lasach, czy polach poza miastem, ale również w centrum Wrocławia.

Jak nauczyć się rozpoznawać, które dzikie rośliny można włączyć do swojej diety, jakie mają walory smakowe i właściwości odżywcze dowiecie się od Eweliny Żygadło, która na prowadzi naturalne gospodarstwo Milejowe Pole. W swojej pracy zaś wyznaję zasadę harmonijnie rozwijającej się natury, która na każdym kroku podsuwa nam smaczne produkty. Ewelina podczas części teoretycznej opowie o kalendarzu sezonowości, gatunkach endemicznych, zasadach ostrożności przy zbieraniu dzikich roślin i ich zastosowaniu. A później zasady te wypróbujemy wspólnie w praktyce.

Warsztaty są bezpłatne. Liczba miejsc ograniczona, zapisy: gotujemy@strefakultury.pl.  

- Czytaj także

Polecamy

Zobacz więcej