Cykl spotkań wokół tematyki jedzenia i gotowania. Cukierniczka, barista, fotografki kulinarne, rolniczka pomogą nam odkryć smaki ukryte w otaczającym nas świecie, wiążą się z wieloma codziennymi czynnościami, czego często nie zauważamy. O tym, jak świadomiej rozwijać zmysły, gdzie szukać wiedzy i działać w swojej domowej kuchni bardziej profesjonalnie uczestnicy dowiedzą się na spotkaniach złożonych z części teoretycznej i praktycznej.
Wiosna już na dobre zagościła w naszych kuchniach, dlatego nie możemy przejść obok tego obojętnie. Na kolejnym warsztacie Kuchni dla Opornych będzie jeszcze bardziej zielono i roślinnie niż do tej pory. Nie ulegamy sztampie i nie idziemy na łatwiznę. Tym razem podsuniemy Wam solidną porcję wiedzy dotyczącą, wciąż mało odkrytej spiżarni, jaką jest dzika natura. Tematem najbliższego spotkania będą jadalne chwasty i kwiaty, których bogactwo spotkać możecie nie tylko na łąkach, w lasach, czy polach poza miastem, ale również w centrum Wrocławia.
Jak nauczyć się rozpoznawać, które dzikie rośliny można włączyć do swojej diety, jakie mają walory smakowe i właściwości odżywcze dowiecie się od Eweliny Żygadło, która na prowadzi naturalne gospodarstwo Milejowe Pole. W swojej pracy zaś wyznaję zasadę harmonijnie rozwijającej się natury, która na każdym kroku podsuwa nam smaczne produkty. Ewelina podczas części teoretycznej opowie o kalendarzu sezonowości, gatunkach endemicznych, zasadach ostrożności przy zbieraniu dzikich roślin i ich zastosowaniu. A później zasady te wypróbujemy wspólnie w praktyce.
Warsztaty są bezpłatne. Liczba miejsc ograniczona, zapisy: gotujemy@strefakultury.pl.