Szefowie kuchni są jak gwiazdy rocka naszych czasów – śledzimy ich każdy krok i chcemy znać wszystkie tajemnice ich warsztatu. Dlatego nie pozostaje nic innego, jak w nadchodzącym semestrze Kuchni dla Opornych zaprosić Was na spotkanie z profesjonalnymi kucharzami. Pierwszym z nich będzie Adrian Bęben – szef kuchni i współwłaściciel nadodrzańskiego Oda Bistro.
Podczas spotkania z Adrianem dowiecie się, jak wygląda dzień pracy w kuchni jego restauracji, poznacie również szczegóły projektów kulinarnych, w których uczestniczył oraz produkty, które inspirują go do tworzenia nowych dań. Zobaczycie też, jak takie potrawy powstają – od momentu wyszukiwania składników, przez koncepcję użycia odpowiednich technik, aż po moment serwowania talerza gościowi. Szykuje się solidna porcja wiedzy, którą będziecie potem mogli wykorzystać w Waszych domowych kuchniach. Szef Adrian poczęstuje Was również kilkoma „smaczkami”, a na koniec wspólnie przygotujecie proste danie z menu Oda Bistro.
Udział w warsztatach jest bezpłatny, obowiązują zapisy na maila gotujemy@strefakultury.pl. Liczba miejsc ograniczona.
Partnerem warsztatu jest Oda Bistro – nowe miejsce na mapie Nadodrza, które przez kuchnię produktu oddaje hołd temu, co rzemieślnicze.
Więcej o cyklu:
Ideą przewodnią „Kuchni dla opornych” jest poszukiwanie inspiracji dla własnych eksperymentów kulinarnych. W kolejnym sezonie spotkań pokazujemy, że kuchnia i smaki są wszędzie. Jak mądrze odczytywać jedzeniowe mody i z szacunkiem podchodzić do tradycji – na te i inne pytania postarają się odpowiedzieć zaproszeni przez nas specjaliści – szef kuchni, piekarz, blogerki i fotografki kulinarne, projektantka i kuratorka projektów interdyscyplinarnych. Zapraszamy na spotkania podzielone na część teoretyczną i praktyczną. Niech kuchnia będzie przyjemnością!
Partnerami cyklu warsztatów Kuchnia dla Opornych są Targpiast – największy rynek rolno-spożywczy na Dolnym Śląsku oraz Milejowe Pole – naturalne gospodarstwo warzywne spod Wrocławia.
Program
9.02 | W kuchni Oda Bistro
tajniki pracy w profesjonalnej kuchni zdradzi szef Adrian Bęben
16.03 | Nie taki gluten straszny, jak go malują
o przemianie ziarna w zdrowy bochenek opowie Paweł Dudała
6.04 | Mniej znaczy więcej
ideę zero waste w kuchennej teorii i praktyce przybliży Joanna Aniszczyk
11.05 | Mobilna fotografia kulinarna w praktyce
warsztat z fotografii i stylizacji kulinarnej wykonywanej smartfonami poprowadzą Monika Szeffler i Gosia Zabokrzycka
25.05 | Jak smakuje kolor? Kuchnia i zmysły
multisensoryczne warsztaty kulinarne z Agatą Kiedrowicz