W dalszym ciągu trwa akcja #zostanwdomu, dlatego Barbara kontynuuje swoje cykle w internecie i organizuje wydarzenia kulturalne online.
Już w sobotę 18 kwietnia o godzinie 17:00, pomimo, ale i z powodu, panującej wyjątkowej sytuacji, odbędzie się spotkanie z cyklu Kuchnia dla opornych. O skutkach i prognozach następstw tej bezprecedensowej dla branży gastronomicznej sytuacji rozmawiać będzie twórczyni cyklu Agnieszka Szydziak z zaproszonymi przez siebie gośćmi.
Mieszkańcy Wrocławia przyzwyczajeni są do eksplozji oferty gastronomicznej wraz z nadejściem wiosny i cieplejszych dni, jednak w tym roku sytuacja jest diametralnie inna. Codzienność wszystkich została wywrócona do góry nogami, a nieodłącznym jej elementem jest również gastronomia, którą jako jedną z pierwszych z sektora usług, objęły najsurowsze ograniczenia w działalności. W związku z minimalizowaniem ryzyka przenoszenia się koronawirusa od 14 marca działa ona wyłącznie w trybie „na wynos” i „na dowóz”.
Ten fakt i obostrzenia dotyczące gromadzenia się, które dotknęły również Barbarę, spowodowały, że kolejna spontaniczna i interwencyjna Kuchnia dla opornych realizowana będzie w trybie live i w formie dyskusji z zaproszonymi gośćmi. Spotkanie odbędzie się na żywo na facebookowej stronie Barbary , więc każdy może się włączyć zadając pytania i komentując na żywo.
Zaproszeni goście:
Są nimi przedstawiciele wrocławskiej gastronomii:
Jakub Boski – właściciel Sushi Corner, NABE i Zbawcy Win
Filip Kucharczyk – barista i roaster, właściciel Cafe Targowa i Figa Coffee
Piotr Jurgielewicz – właściciel Motylej Nogi, Rejs PUBu, Nieinnrj i mobilnego Chlebusika.
Rozmowę poprowadzi Agnieszka Szydziak, twórczyni cyklu Kuchnia dla opornych, animatorka kultury kulinarnej, dziennikarka, redaktor naczelna Have a Bite Wrocław, prowadząca mikroagencję marketingową Still Hungry.
Co dalej z gastronomią?
Uczestnicy spotkania online usłyszą opinie o ważnych i najbardziej aktualnych tematach:
– Jakie zmiany zaproszeni goście wprowadzili w funkcjonowaniu swoich miejsc i czy jest szansa na to, że ten kryzys będzie początkiem nowych, nowych długofalowych rozwiązań w gastro biznesie?
– Jak gastronomia radzi sobie z zaistniałą sytuacją w różnych wymiarach?
– Jak realnie wygląda #wspieramgastro?
Więcej o cyklu:
Ideą przewodnią Kuchni dla opornych jest inspirowanie do nowych smakowych odkryć, dostarczanie nowej wiedzy o dobrych produktach i food marketingu, a także umiejętności z zakresu szeroko pojętych kulinariów. Działamy w myśl idei: świadomość czyni życie smaczniejszym!
Partnerami cyklu Kuchnia dla opornych są: Targpiast – największy rynek rolno-spożywczy na Dolnym Śląsku, Czaisz? Czajownia Wrocław – wrocławska herbaciarnia speciality, Zbawcy Win-wine bar stawiający na winną edukację w niezobowiązującej atmosferze.
Program:
18.04 Co dalej z gastronomią? | spotkanie online
spotkanie w sieci | Agnieszka Szydziak rozmawia z przedstawicielami wrocławskiej gastronomii
9.05 Winni czarodzieje | spotkanie online
spotkanie w sieci | O świecie wina opowie Patrycja Nawrocka z Wine Thinking