Login

Register

Login

Register

27.11.2020 Piątek

Mikrogranty: „Laboratorium fermentacji. Życie drożdży i zakwas chlebowy” – warsztaty online

Organizator: Strefa Kultury Wrocław
Data: 27.11.2020
Godzina: 17:00
Wstęp: wolny
Miejsce wydarzenia: wydarzenie online
Dodaj do kalendarza
  zobacz na mapie

Kiedy:
Listopad 27, 2020@5:00 pm – 6:30 pm
2020-11-27T17:00:00+01:00
2020-11-27T18:30:00+01:00

Na koniec listopada rozpoczynamy zajęcia w „Laboratorium Fermentacji”! To pomysł Klaudii Tyszko na połączenie kulinarnych eksperymentów z poznawaniem procesów chemicznych związanych z fermentacją właśnie. Na dobry początek zapraszamy na spotkanie z Panem Kłosem, który podczas warsztatów online opowie o szczegółach z życia drożdży i tajnikach zakwasu chlebowego.

Co nas czeka?
Opowieść o kapryśnym życiu drożdży i klejącej naturze mąki i wody. Wytężając węch i brudząc sobie ręce postaramy się lepiej zrozumieć proces powstawania ciasta chlebowego. Będzie sporo teorii, trochę historii, mało nieprzydatnych przepisów i pełna garść praktycznych wskazówek.

Warsztaty poprowadzi Pan Kłos – fachowiec w swej dziedzinie, twórca chlebowego dobra i niepoprawny pasjonat wyrobów fermentowanych (chleba, oczywiście).

Uczestnictwo w warsztatach możliwe będzie jedynie po wcześniejszym zapisaniu się. Każdy z zarejestrowanych uczestników otrzyma niezbędny do zajęć pakiet warsztatowy. Udział jest oczywiście bezpłatny.

Zapisy trwają do 25 listopada pod adresem: laboratorium.fermentacji@gmail.com
W tytule maila prosimy wpisać: „Warsztaty. Zakwas Chlebowy”. Przed wysłaniem zgłoszenia zapoznajcie się z regulaminem spotkania TUTAJ

Pakiety będziecie mogli odebrać po wcześniejszym uzgodnieniu miejsca i godziny. Do wyboru: w piekarni Pan Kłos (ul. Gajowicka 53), w Infopunkcie Nadodrze – Łokietka 5, w Stowarzyszeniu Żółty Parasol (ul. Prusa 37-39) lub EkoCentrum Wrocław (ul. Świętego Wincentego 25AC) w dniu 26.11, z zachowaniem wszelkich zasad ostrożności.

Warsztaty odbędą się 27 listopada o 17:00, w języku polskim na platformie Zoom.

Do uczestnictwa w zajęciach zapraszamy wszystkich zainteresowanych: młodzież (od 14-ego roku życia), dorosłych jak również dzieci pod opieką rodziców.

Partnerzy projektu: Łokietka 5 – Infopunkt Nadodrze, Stowarzyszenie Żółty Parasol, Ekocentrum, Pan Kłos, Tajfun.
Więcej  o„Laboratorium Fermentacji”: www.strefakultury.pl/project/laboratorium-fermentacji/
Projekt realizowany w ramach Edycji 24. Programu Mikrogranty

- Czytaj także

p:34748