11.05.2019 Sobota

Kuchnia dla opornych: Mobilna fotografia kulinarna w praktyce – warsztaty

Organizator: Strefa Kultury Wrocław
Data: 11.05.2019
Godzina: 17:00
Wstęp: wolny
Miejsce wydarzenia: Barbara
Świdnicka 8B
Dodaj do kalendarza
  zobacz na mapie

fot. Marcin Szczygieł

Kiedy:
maj 11, 2019@5:00 pm – 8:00 pm
2019-05-11T17:00:00+02:00
2019-05-11T20:00:00+02:00

Jeszcze kilka lat temu fotografię kulinarną kojarzono z białym tłem, idealnie wystylizowanym daniem i światłem studyjnym. Dzięki rozwojowi blogosfery social media, a przede wszystkim Instagrama zmieniło się postrzeganie fotografii i stylizacji kulinarnej. Liczy się pomysł, spójność i ciekawe przedstawienie dania czy produktu. Nie zawsze dysponujemy zapleczem, sprzętem i perfekcyjnym oświetleniem, dlatego podczas warsztatów dziewczyny zaprezentują Wam kilka trików i praktycznych wskazówek, dzięki którym zdjęcia będą apetyczne i sprawią, że odbiorca zrobi się głodny.

Prowadzące Gosia Zabokrzycka i Monika Szeffler, pokażą, że smartfonem też można złapać dobre kadry. Podczas części teoretycznej zgłębicie wiedzę o podstawowych zasadach i sztuczkach kompozycyjnych. Dziewczyny podpowiedzą skąd czerpać inspiracje, jak dobrać akcesoria i sprawić by Wasze zdjęcia były spójne. Pokażą najciekawsze aplikacje mobilne do postprodukcji zdjęć. W części praktycznej zaprezentują jak wystylizować danie, wypełnić kadr i wykorzystać potencjał zastanego światła. W międzyczasie postarają się odpowiedzieć na nurtujące Was pytania. Wszystko oczywiście będziemy uwieczniać na zdjęciach. A na koniec trochę postprodukcji w praktyce.

Udział w warsztatach jest bezpłatny, obowiązują zapisy na maila gotujemy@strefakultury.pl. Liczba miejsc ograniczona.

Monika Szeffler jest z wykształcenia etnolożką i antropolożką kulturową. Prowadzi bloga kulinarnego Przez Ogródek, dzięki któremu zakochała się w fotografii i stylizacji kulinarnej oraz sezonowym i lokalnym gotowaniu. Na co dzień współpracuje z restauracjami i producentami żywności, stylizuje i fotografuje – zazwyczaj dobre jedzenie. W czasie wolnym podróżuje rowerem i wtedy najczęściej zamiast zdjęć lustrzanką praktykuje fotografię mobilną.

Gosia Zabokrzycka to autorka bloga kulinarnego Trawka Cytrynowa, na którym od 5 lat dzieli się autorskimi przepisami. Jest pasjonatką fotografii i stylizacji kulinarnej – jej zdjęcia i stylizacje znalazły się m.in. w magazynach KUKBUK, Slowly Veggie i kilku książkach kucharskich. Choć wierna lustrzance, uwielbia fotografię mobilną, którą dzieli się na Instagramie. Zawodowo HR-ka w jednej z wrocławskich korporacji.

Więcej o cyklu:

Ideą przewodnią „Kuchni dla opornych” jest poszukiwanie inspiracji dla własnych eksperymentów kulinarnych. W kolejnym sezonie spotkań pokazujemy, że kuchnia i smaki są wszędzie. Jak mądrze odczytywać jedzeniowe mody i z szacunkiem podchodzić do tradycji — na te i inne pytania postarają się odpowiedzieć zaproszeni przez nas specjaliści: szef kuchni, piekarz, blogerki i fotografki kulinarne, projektantka i kuratorka projektów interdyscyplinarnych. Niech kuchnia będzie przyjemnością!

Więcej informacji: tutaj

Program

11.05 | Mobilna fotografia kulinarna w praktyce
warsztat z fotografii i stylizacji kulinarnej wykonywanej smartfonami poprowadzą Monika Szeffler i Gosia Zabokrzycka

25.05 | Jak smakuje kolor? Kuchnia i zmysły
multisensoryczne warsztaty kulinarne z Agatą Kiedrowicz

Partnerami cyklu warsztatów Kuchnia dla Opornych są Targpiast – największy rynek rolno-spożywczy na Dolnym Śląsku oraz Milejowe Pole – naturalne gospodarstwo warzywne spod Wrocławia.

- Czytaj także

Polecamy

Zobacz więcej