Przed nami nowa, jakże smakowita dekada Kuchni dla Opornych w Barbarze. Cykl warsztatowy rozpoczniemy w nieco dalekowschodnim stylu. W tę podróż zabierze nas Piotr Mońka, ambasador kultury herbaty i popularyzator jej picia, współwłaściciel herbaciarni Czajownia we Wrocławiu.
O herbacie przy herbacie
Podczas najbliższego spotkania opowie o rodzajach herbat i zaprezentuje sposoby parzenia pozwalające uzyskać aromatyczne rezultaty, których będziecie mogli spróbować. Niech dobrym wstępem do spotkania będą słowa Piotrka: “rodzaje herbat – kolor herbaty mówi o stopniu przemian biochemicznych, które w kontrolowany sposób zachodzą (lub nie!) w liściach zerwanych z krzewu herbacianego (Cemellia sinsnsis).
W zależności od miejsca uprawy, warunków klimatycznych i geologicznych, wysokości nad poziomem morza, pory zbiorów, rodzaju zbieranego liścia, metodzie obróbki, aż wreszcie sposobu zaparzenia, z jednej rośliny uzyskujemy bardzo bogatą paletę smaków i aromatów. Nie ma jednego sztywnego sposobu właściwego parzenia herbaty. Temperatura wody, ilość użytych liści i czas parzenia to główne czynniki wpływające na smak i aromat herbaty.”
Udział w spotkaniu jest bezpłatny, obowiązują zapisy:gotujemy@strefakultury.pl. Liczba miejsc ograniczona.
Więcej o cyklu:
Ideą przewodnią Kuchni dla opornych jest inspirowanie do nowych smakowych odkryć. Tej wiosny będziemy robić to poprzez spotkania z twórcami wrocławskiej gastronomii oraz podczas warsztatów z pasjonatami specjalizującymi się w bardzo wąskich dziedzinach. Wszystko w myśl idei: świadomość czyni życie smaczniejszym!
Partnerami cyklu warsztatów „Kuchnia dla opornych” są Targpiast– największy rynek rolno-spożywczy na Dolnym Śląsku, Czajownia – wrocławska herbaciarnia speciality, Zbawcy Win -wine bar stawiający na winną edukację w niezobowiązującej atmosferze.
Kuratorką cyklu jest Agnieszka Szydziak – animatorka kultury kulinarnej, dziennikarka, redaktor naczelna Have a Bite Wrocław, prowadzi mikroagencję marketingową Still Hungry.
Program:
25.01 | Herbaciane pola Batumi | wykład o rodzajach herbaty, pokaz parzenia i degustację poprowadzi Piotr Mońka z Czajowni (trwają zapisy)
15.02 | Słodkie, a zdrowe | wykład i warsztaty poprowadzi Dorota Domino z Fly me to the spoon
7.03 | Głos kobiecej gastronomii | spotkanie z przedstawicielkami wrocławskiej gastronomii i degustacja
18.04 | Winni czarodzieje | edukacyjną degustację poprowadzi Patrycja Nawrocka z Winethinking
9.05 | Głos młodej gastronomii | spotkanie z przedstawicielami gastronomii wrocławskiej i degustacja
Więcej informacji o pozostałych wydarzeniach w Barbarze: TUTAJ