Czy można wyobrazić sobie lepszy temat na kulinarne warsztaty niż „KLUSKI”? W życiu! Kluski, kluseczki, pierogi, pyzy, knedle i pampuchy kochają wszyscy, mali i duzi, od morza do Tatr. To nasz polski „comfort food”, jedno z dań, które otula i wprawia w dobry nastrój bez względu na życiowe zawieruchy. Temat rzeka, jeśli chodzi o historię, ale też przepisy i techniki. Musiał pojawić się na warsztat podczas Kuchni dla opornych – to jedyne takie spotkanie w tym semestrze!
Kluchy, kluseczki
Prowadząca warsztaty live, Dominika Józala, wprowadzi uczestników w kluskowy świat teorii i praktyki. Podzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem, ale będzie też zachęcać do wymiany historiami kuchennymi i dzielenia się podpatrzonymi u mam i babć trikami na najlepsze kluchy. Jak kochać kluski, to wszystkie bez wyjątku, dlatego oprócz swojskich pierogów leniwych zrobimy włoskie gnocchi i azjatyckie mochi. Uprzedzamy – będzie zabawa! Mąka będzie wszędzie i na pewno nikt nie wyjdzie głodny z.. własnej kuchni.
Kulnij się na warsztaty
Wydarzenie online. Dostęp do live’a warsztatów jest bezpłatny, a relacja na żywo będzie dostępna na profilu głównym Barbary, Strefy Kultury Wrocław na Facebooku dzięki współpracy z PIK Wrocław. Pamiętajcie, pytać można o wszystko i w każdej chwili – wystarczy zostawić komentarz pod linkiem do transmisji online. Dołącz do wydarzenia: TUTAJ.
Więcej o cyklu:
Ideą przewodnią Kuchni dla opornych jest inspirowanie do nowych smakowych odkryć. W kolejnym semestrze spotkamy się z młodymi, a przede wszystkim odważnymi przedstawicielami wrocławskiego gastro. Odkryjemy różnorodność wegańskich smaków, a także udamy się w niebiańską podróż do świata klusek. A w grudniu, na rozgrzanie, spróbujemy czegoś mocniejszego. Wszystko w myśl idei: świadomość czyni życie smaczniejszym!
Twórczynią cyklu jest Agnieszka Szydziak – animatorka kultury kulinarnej, dziennikarka, redaktor naczelna Have a Bite Wrocław, prowadzi mikroagencję marketingową Still Hungry.
Program:
14.11 | Niebiański świat kluch i kluseczek
warsztaty online z lepienia poprowadzi Dominika Józala | wstęp wolny, dołącz!
5.12 | To może coś mocniejszego?
o destylatach, czyli wódkach i jej podobnych, opowie Tymon Straburzyński
Może będziecie zainteresowani również jednym z pozostałych cykli, które odbywają się w Barbarze? Sprawdźcie je TUTAJ