14.11.2020 Sobota

Kuchnia dla opornych: „Niebiański świat kluch i kluseczek” – warsztaty online

Organizator: Strefa Kultury Wrocław
Data: 14.11.2020
Godzina: 17:00
Wstęp: wolny
Miejsce wydarzenia: online: fb.com/barbarakultura
Dodaj do kalendarza
  zobacz na mapie

fot. Marcin Szczygieł

Kiedy:
listopad 14, 2020@5:00 pm – 7:00 pm
2020-11-14T17:00:00+01:00
2020-11-14T19:00:00+01:00

Czy można wyobrazić sobie lepszy temat na kulinarne warsztaty niż „KLUSKI”? W życiu! Kluski, kluseczki, pierogi, pyzy, knedle i pampuchy kochają wszyscy, mali i duzi, od morza do Tatr. To nasz polski „comfort food”, jedno z dań, które otula i wprawia w dobry nastrój bez względu na życiowe zawieruchy. Temat rzeka, jeśli chodzi o historię, ale też przepisy i techniki. Musiał pojawić się na warsztat podczas Kuchni dla opornych – to jedyne takie spotkanie w tym semestrze!

Kluchy, kluseczki

Prowadząca warsztaty live, Dominika Józala, wprowadzi uczestników w kluskowy świat teorii i praktyki. Podzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem, ale będzie też zachęcać do wymiany historiami kuchennymi i dzielenia się podpatrzonymi u mam i babć trikami na najlepsze kluchy. Jak kochać kluski, to wszystkie bez wyjątku, dlatego oprócz swojskich pierogów leniwych zrobimy włoskie gnocchi i azjatyckie mochi. Uprzedzamy – będzie zabawa! Mąka będzie wszędzie i na pewno nikt nie wyjdzie głodny z.. własnej kuchni.

Kulnij się na warsztaty

Wydarzenie online. Dostęp do live’a warsztatów jest bezpłatny, a relacja na żywo będzie dostępna na profilu głównym Barbary, Strefy Kultury Wrocław na Facebooku dzięki współpracy z PIK Wrocław. Pamiętajcie, pytać można o wszystko i w każdej chwili – wystarczy zostawić komentarz pod linkiem do transmisji online. Dołącz do wydarzenia: TUTAJ.

Więcej o cyklu:

Ideą przewodnią Kuchni dla opornych jest inspirowanie do nowych smakowych odkryć. W kolejnym semestrze spotkamy się z młodymi, a przede wszystkim odważnymi przedstawicielami wrocławskiego gastro. Odkryjemy różnorodność wegańskich smaków, a także udamy się w niebiańską podróż do świata klusek. A w grudniu, na rozgrzanie, spróbujemy czegoś mocniejszego. Wszystko w myśl idei: świadomość czyni życie smaczniejszym!

Twórczynią cyklu jest Agnieszka Szydziak – animatorka kultury kulinarnej, dziennikarka, redaktor naczelna Have a Bite Wrocław, prowadzi mikroagencję marketingową Still Hungry.

Program:

14.11 | Niebiański świat kluch i kluseczek
warsztaty online z lepienia poprowadzi Dominika Józala | wstęp wolny, dołącz! 

5.12 | To może coś mocniejszego?
o destylatach, czyli wódkach i jej podobnych, opowie Tymon Straburzyński 

Może będziecie zainteresowani również jednym z pozostałych cykli, które odbywają się w Barbarze? Sprawdźcie je TUTAJ

- Czytaj także

Polecamy

Zobacz więcej