27.02.2021 Sobota

Kuchnia dla opornych: „Posiłki w drodze”– spotkanie online

Organizator: Strefa Kultury Wrocław
Data: 27.02.2021
Godzina: 17:00
Wstęp: wolny
Miejsce wydarzenia: fb.pl/barbarakultura
Dodaj do kalendarza
  zobacz na mapie

Agnieszka Szydziak fot. Marcin Szczygieł

fot. Marcin Szczygieł

Kiedy:
luty 27, 2021@5:00 pm – 6:00 pm
2021-02-27T17:00:00+01:00
2021-02-27T18:00:00+01:00

Po zimowej przerwie powracają spotkania wokół smaków w ramach Kuchni dla opornych. Już w sobotę 27 lutego o godzinie 17:00, pomimo, ale i z powodu, panującej wyjątkowej sytuacji, spotkanie odbędzie się w sieci.  O kanapkowym delivery i działalności gastronomii w trybie „na wynos” i na dowóz”, trwającej od 14 marca 2020 roku, rozmawiać będzie twórczyni cyklu Agnieszka Szydziak z zaproszonymi przez siebie gośćmi.

Kanapka dobra na wszystko

Zmiany towarzyszące codziennym jedzeniowym rytuałom, które gwałtownie wdarły się w codzienne życie w marcu 2020, skłoniły organizatorów, by w tym semestrze Kuchni dla Opornych poszukać bezpiecznych miejsc na kulinarnej mapie smaków. I tak uznali, że nie ma w życiu nic bezpieczniejszego i bardziej demokratycznego, niż KANAPKA. We wspomnieniach, to codzienny gest, którym obdarzyła nas mama przed wyjściem do szkoły, czy najtańsza przekąska w czasach studenckich, która ratowała przed głodem absolutnym. Każdy foodie lover potrafi przywołać też barokowe wiosenne konstrukcje kanapkowe z całą górą nowalijek i odkopać uczucia związane z kanapką do biura – symbolem przerwy w pracy. 

Zaproszeni goście

Są nimi przedstawiciele wrocławskiej gastronomii:
Anną Wróblewską – Central Cafe
Joanna Daniluk – Kontynuacja
Marcin Gazowski – Monko Coffee

Właściciele tych miejsc stworzyli wyjątkowe sandwiche – bajgle z Central to już klasyka wrocławskiego bistro, Kontynuacja ze swoim pastrami odwołuje się do amerykańskich korzeni, a Monko to najbardziej krejzi kanapki, jakie znamy – np. te z pierogiem (sic!).

LINK do spotkania online, dołącz!

Kanapkowe delivery

W sobotnie popołudnie będzie okazją do dyskusji o inspiracjach przy tworzeniu kanapkowego menu i kanapkowych knajpek. Zaproszeni goście zdradzą, jak dobrać pieczywo do charakteru sandwicha, a także jak to jest, że zamawiane jedzenie w pudełkach czy papierze jest równie kuszące, jak to na talerzu?

Wydarzenie realizowane będzie w trybie live i w formie dyskusji z zaproszonymi gośćmi  Spotkanie odbędzie się na żywo na facebookowej stronie Barbary i Strefy Kultury Wrocław, więc każdy może się włączyć zadając pytania i komentując na żywo.

Rozmowę poprowadzi Agnieszka Szydziak, twórczyni cyklu Kuchnia dla opornych, animatorka kultury kulinarnej, dziennikarka, redaktor naczelna Have a Bite Wrocław, prowadząca mikroagencję marketingową Still Hungry.

Więcej o cyklu

Ideą przewodnią Kuchni dla opornych jest inspirowanie do nowych smakowych odkryć. W tym semestrze spotkania dedykować będziemy prostym daniom, które, wbrew pozorom, mogą zaskoczyć, mogą być wykwintne i zdrowe. Mowa o kanapkach, którym – umówmy się, nikt nie jest w stanie się oprzeć! Na start zajmiemy się tematem kromkowego delivery. Następnie odkryjemy świat serów podczas degustacji komentowanej, żeby już w kwietniu i maju przygotować się do dwóch pokazów kulinarnych: o wegańskim food pornie kanapkowym oraz smakowitej diecie ketogenicznej.

Partnerzy: TargpiastStill HungryHave a bite, Kontynuacja, Central Cafe, Monko, Wańczykówka i Folgujemy.  

Program

27.02 | Posiłki w drodze | LIVE – dołącz do spotkania w sieci!
27.03 | Skarby mlecznych rzemieślników 
17.04 | Wegański food porn kanapkowy 
22.05 | Nie katuj keto | LIVE – dołącz do spotkania w sieci!

- Czytaj także

Polecamy

Zobacz więcej